Youngpwr

5 leertips voor een toets

 1 minuten lezen

Leren gaat niet altijd zoals je wilt. Daarom 5 tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een toets, tentamen of examen.

1. Begin op tijd en maak een planning.

Deze tip heb je vast vaker gehoord, maar het is ECHT de belangrijkste: begin ruim van tevoren met leren, want dan heb je de tijd om de stof te herhalen. Door de stof te herhalen leer je het beste. Dus als je een planning maakt, houdt dan rekening met het aantal dagen waarin je de stof wil gaan leren én het aantal dagen waarin je de stof gaat herhalen.

2. Leer op verschillende manieren.

Eindeloos samenvattingen maken wordt snel heel saai. Zoek daarom naar verschillende manieren om te leren. Denk aan leren uit een boek, video’s over het onderwerp kijken, jezelf overhoren met flashcards, opdrachten maken, Quizlet etcetera. Wissel deze methodes af zodat je gefocust blijft.

3. Maak het comfortabel voor jezelf en neem pauzes.

Zeker als je een lange leerdag voor de boeg hebt, is het belangrijk om het comfortabel voor jezelf te maken. Zorg dat de plek waar je leert opgeruimd en overzichtelijk is, zet een muziekje aan en haal lekkere (een beetje gezonde) tussendoortjes in huis. Daarnaast is het belangrijk om pauzes te nemen, zodat je gemotiveerd en geconcentreerd blijft. Volg bijvoorbeeld het ritme van de pomodoro-techniek. Heb je nog nooit van de pomodoro-techniek gehoord? Lees op de site meer hierover.

4. Zorg voor zo min mogelijk afleiding.

Als je merkt dat je snel op je telefoon kijkt, zet hem dan uit of leg hem weg. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je, op de plek waar je leert , geen andere dingen mag doen dan je bezighouden met schoolwerk. Als je bijvoorbeeld wil Netflixen, dan moet je opstaan en ergens anders gaan zitten (doe dit dan ook, maar wel als je pauze hebt of klaar bent met leren). De kans dat je afgeleid raakt en deze het alsnog gaat doen is een stuk kleiner.

5. Ga naar buiten.

Om te zorgen dat je hoofd niet overloopt van informatie is het belangrijk om af en toe naar buiten te gaan. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de stof goed ‘zakt’ en dat je het misschien zelfs beter gaat begrijpen.

Succes!

Nikki SilvisRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Goed presteren? Zorg dat je lekker slaapt.
Tips om goed te presteren door lekker te slapen.
Nikki Silvis
Hoe stop je met uitstelgedrag?
Tips over stoppen met uitstelgedrag
Nikki Silvis
Betere cijfers halen voor een toets
Tips hoe je zonder stress goede cijfers haalt
Suzan Schouten
Bewegen is goed voor je brain
Hoe meer je beweegt, hoe beter je brein werkt. Minder stress en meer geluk.
Nikki Silvis