Youngpwr

Goed presteren? Zorg dat je lekker slaapt.

 3 minuten lezen

*Het hebben van een goed slaapritme is cruciaal om overdag goed te presteren, toch is het niet makkelijk om elke dag genoeg te slapen. Wij geven je tips.

Hoe lang moet je slapen?

Als eerste is het belangrijk vast te stellen hoeveel slaap je precies nodig hebt. Jongeren hebben tussen de acht en negen uur slaap nodig. Bedenk dus, een paar uur voordat je naar bed gaat, hoe laat je de volgende dag op moet staan. Reken uit hoe laat je voor minimaal 8 uur slaap naar bed moet gaan (waarbij je ook rekening houdt met de tijd die het kost om in slaap te vallen…). Als je een goed slaapritme wilt opbouwen, moet je jezelf hier echt ook aan houden.

Overdag

Een goede nachtrust begint overdag; het is de bedoeling dat je energie gedurende de dag verbruikt zodat je moe wordt en in de avond op de juiste tijd in slaap valt. Doe dit door overdag actief bezig te zijn en te bewegen.

Én niet onbelangrijk: neem 8 uur voordat je wilt gaan slapen, waarschijnlijk in de middag, geen drankjes meer met cafeïne: koffie, energy drinks, groene en zwarte thee, cola etc. Uit onderzoek is gebleken dat cafeïne niet alleen impact heeft op het inslaap vallen, maar ook op jouw slaapkwaliteit.

’s Avonds

Het blauwe licht in elektronische apparaten zorgt ervoor dat je lichaam denkt dat het dag is. Dus, hoe moeilijk het ook is; doe je elektronische apparaten (mobiel, televisie, iPad, etcetera) tenminste een uur voordat je gaat slapen uit. Leg ze in een andere kamer zodat je niet in de verleiding komt en zodat je ’s nachts niet wakker kan worden van eventuele berichtjes. Wanneer dit niet mogelijk is kan je ook de functie 'Niet Storen' aanzetten. De functie zorgt ervoor dat het scherm niet meer oplicht van binnenkomende oproepen of meldingen. Deze kan je gepland inschakelen tussen bijvoorbeeld 20:00 tot 07:00 de volgende dag. Lukt het je echt niet om elektronische apparaten weg te leggen voor het slapen? Schakel dan de functie "Filter blauw licht' aan. 'Filter blauw licht' plaatst een filter over het scherm heen, waardoor je lichaam minder blauw licht opneemt. Deze kan net als de functie 'Niet Storen' gepland ingeschakeld worden. (Zet hem dan natuurlijk wel op dezelfde tijd.)

Avondroutine

Verzin een avondroutine voor jezelf die goed werkt, waarbij je je klaarmaakt voor bed en rustgevende activiteiten doet zoals lezen, wandelen of mediteren. Het laatste uur voordat je gaat slapen kan je je hier dan mee bezig houden. Na een tijdje ga je deze routine automatisch associëren met slapen en zal je merken dat je moe begint te worden zodra je met je routine bezig bent.

Lukt het slapen echt niet?

Als het echt niet lukt in slaap te komen omdat je hoofd zo druk is, proberen dan te luisteren naar muziek of te mediteren. Even helemaal nergens aan denken. Niet makkelijk, maar iedereen kan het leren. Genoeg gratis apps om het uit te proberen.

Nikki SilvisRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Bewegen is goed voor je brain
Hoe meer je beweegt, hoe beter je brein werkt. Minder stress en meer geluk.
Nikki Silvis