Youngpwr

5 tips om efficiënter te leren voor je proefwerken!

 3 minuten lezen

Goede cijfers halen: de meeste scholieren willen het wel, maar het wilt niet altijd lukken. Er zijn honderden verschillende tips op het internet te vinden, maar wij snappen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit blog zetten wij de 5 beste tips om efficiënter te leren voor je op een rijtje.

Begin op tijd en herhaal

Je ouders of docenten hebben het vast vaak tegen je gezegd: begin op tijd! Dit is ook echt onwijs belangrijk. Op deze manier herhaal je de stof. Het blijft dan veel langer hangen, wat ervoor zorgt dat je het beter onthoudt. Herhaal ook voor elke leersessie wat je de vorige keren hebt geleerd. Kun je het allemaal nog precies uitleggen? Top! Kost het je nog wat moeite? Dan is het handig als je met dat onderwerp nog even aan de slag gaat. Je hebt hier niet alleen profijt van bij het proefwerk, maar ook op je eindexamen. Het is dan alleen nog maar een kwestie van herhalen in plaats van stampen, want de stof zit er al goed in.

Neem pauzes

Vergeet ook geen pauzes te nemen, zo kun je je beter blijven concentreren en leer je dus efficiënter.

Zoek uit wat voor jou werkt

De één maakt graag samenvattingen terwijl de ander het liefst uitleg filmpjes kijkt op Youtube. Zoek uit wat het beste voor jou werkt. Als je net op de middelbare school zit heb je hier nog tijd genoeg voor. Maar als je inmiddels al in je examenjaar zit, is het handig om terug te kijken naar voorgaande jaren. Wat werkte toen het beste voor jou?

Leer actief!

Blokken is in het eerste geval super belangrijk, maar toepassen is nog veel belangrijker. Maak een oefentoets of extra opdrachten over de stof die jij hebt geleerd. Op je proefwerk moet je het namelijk ook gaan toepassen. Zo weet je al een beetje wat je kan verwachten en welke stappen je hiervoor moet ondernemen. Vraag eens aan je docenten of ze een oefentoets of extra opdrachten hebben. Grote kans dat ze dat voor je willen regelen.

Houdt alles goed bij

Als je goed oplet in de les en altijd je huiswerk bijhoudt, ben je eigenlijk al goed voorbereid. Alle stof zit al in je hoofd, dus een week voor het proefwerk hoef je het alleen nog maar te herhalen en ermee te oefenen. Zo komt al je kennis weer naar boven en kun je vol vertrouwen aan je proefwerk beginnen.

Wil je nog meer tips om betere cijfers te halen? Klik hier.

Britt van der JagtRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

6 tips om je (eind)examen te halen.
(Eind)examens kunnen enorm spannend zijn, in deze blog geven we je 5 tips om er toch zoveel mogelijk uit te halen!
Nikki Silvis
5 leertips voor een toets
Tips om sneller te leren voor je toets of tentamen
Nikki Silvis