Youngpwr

6 tips om je (eind)examen te halen.

 3 minuten lezen

De meeste van deze tips zijn natuurlijk ook toe te passen op andere toetsen of tentamens.

Tip 1: Goede voorbereiding.

Uiteraard begint het met een goede voorbereiding. Zorg dat de stof duidelijk is en begin op tijd met leren. Kijk voor leertips op

Tip 2: De juiste spullen.

Er staat altijd een lijst online (op examenblad.nl) welke spullen je mee mag nemen naar het examen. Neem deze ook mee! Je weet maar nooit wanneer je bijvoorbeeld een woordenboek Nederlands nodig gaat hebben, het zou je zomaar een punt kunnen schelen als je de betekenis van een woord niet weet. Denk daarnaast ook aan een flesje water, fijne pennen (altijd meerdere voor het geval er eentje op is) en iets te eten als dat mag.

Tip 3: Zorg dat je relaxt begint.

Zeker bij een hele belangrijke toets als een examen is het vervelend als je je niet goed voelt bij de start van het examen. Zorg er daarom voor dat je uitgerust bent (ga de avond van tevoren op tijd naar bed, dat helpt echt..), je naar de wc bent geweest en dat je op tijd op locatie aanwezig bent (en dus niet dat je eerst moet uithijgen van het harde fietsen...).

Tip 4: Vul altijd iets in.

Als je een vraag niet weet, vul dan alsnog een antwoord in. Wie weet is een deel van je antwoord wel goed en krijg je daar een punt voor. Blijf ook niet te lang bij een vraag hangen, maar zet er een sterretje voor als je twijfelt en kom er later op terug.

Tip 5: Lees de vragen aan het eind nog eens door.

Wanneer je klaar bent met het examen voelt het misschien aantrekkelijk om je papieren zo snel mogelijk in te leveren en naar huis te gaan, maar neem toch nog even de tijd om de vragen door te lezen. Kijk of je antwoord gegeven hebt op de vraag die gesteld werd, je alles hebt ingevuld, alles goed geschreven is en of je al je papieren inlevert.

Tip 6: Zet op jouw blaadje het cijfer wat jij zelf vindt dat je verdiend.

Kijk ernaar als je even in paniek schiet zodat je jezelf realiseert hoeveel je gedaan hebt en dus ook weet. Het komt goed. Rustig blijven, dan kan je blijven nadenken.

Nikki SilvisRedacteur @ YoungPWR