Youngpwr

Netwerken: kansen en connecties

 5 minuten lezen

Tegenwoordig is de invloed van netwerken niet te onderschatten. Of het nu gaat om professionele banden, sociale kringen of online platforms. Netwerken zijn belangrijk in ons persoonlijke én professionele leven. Laten we eens kijken wat netwerken precies inhoudt en hoe je dit het beste kan doen.

Wat houdt netwerken in?

Vergroot je kansen
Je kent misschien wel de uitspraak “het gaat er niet om wat je weet, maar wie je kent”. Of je nu een nieuwe baan wilt vinden, een eigen bedrijf wilt starten of bepaalde nieuwe vaardigheden wilt ontwikkelen. Deel dit met anderen, want dit kan deuren openen naar nieuwe mogelijkheden en belangrijke connecties.

Informatie en inspiratie
Door met nieuwe mensen met verschillende achtergronden en ervaring te praten, leer je zelf ook steeds meer. Het delen van uitdagingen met mensen in je netwerk leidt vaak tot goede adviezen en nieuwe inzichten. Ook is een netwerk vaak een bron van inspiratie. Het zien van de prestaties van anderen kan motiveren en nieuwe ideeën creëren.

Online Netwerken
Met de opkomst van social media zijn online netwerken steeds belangrijker geworden. Voor een zakelijk netwerk is LinkedIn heel belangrijk. Via dit netwerk kan je een stage, klanten of een baan vinden. Naast een zakelijk netwerk opbouwen vind je er ook gratis trainingen. Hoe eerder je een LinkedIn profiel aanmaakt, hoe beter. Dit is mogelijk vanaf 16 jaar. Het YoungPWR netwerk is er ook om jou een stap verder te brengen.

Platform voor communities: Discord
Discord is een platform voor communities. Je kunt je eigen community starten, maar je kunt je ook aansluiten bij een bestaande community. De grootste groep Discord-gebruikers zijn gamers, maar je vindt er ook muziekliefhebbers, studenten, vrienden en sporters. Ok hier is 16 jaar de minimum leeftijd voor een account.

4 Tips voor effectief netwerken

Tip 1: Wees jezelf
Laat zien wie je echt bent. Mensen waarderen oprechtheid en echtheid.

Tip 2: Luister actief
Leer van anderen door goed te luisteren en vragen te stellen.

Tip 3: Deel wat je weet
Ook jouw kennis is veel waard. Er is altijd wel iets dat jij iemand kan leren of waardoor je iemand inspireert. Hoe meer kennis je deelt, hoe meer gewaardeerd je wordt.

Tip 4: Onderhoud je netwerk
Net als in de echte wereld, vereist elk netwerk regelmatige zorg en aandacht.

Kort gezegd, goed netwerken gaat niet alleen over veel connecties hebben, maar vooral over het opbouwen van echte relaties. Dit kost wel tijd. Verwacht niet meteen resultaten. Wees geduldig, leer van elke ontmoeting en denk regelmatig na over je netwerkactiviteiten. Het is de moeite waard om te investeren in het bouwen en onderhouden van een goed netwerk, want je weet nooit welke kansen het voor je kan openen.

Nadine KuijlRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Hoe kom ik hogerop in mijn werk?
Je hebt al een (bij)baan, maar je wilt een stap omhoog maken. Hoe doe je dat?
Nikki Silvis
5 manieren om goed met je klanten om te gaan
Een goede band met klanten is zeer belangrijk. Ervaringsdeskundigen geven advies.
Nikki Silvis
10 belangrijkst eigenschappen van een ondernemer
Ondernemen kan iedereen. Maar wat heb je nou echt nodig om een goede ondernemer te zijn?
Suzan Schouten