Youngpwr

Interview: Een eigen bedrijf in woonaccessoires

 3 minuten lezen

Wie ben je?

“Ik ben Suzanne, 20 jaar en ik studeer Tourism management in Rotterdam. Ik woon op dit moment in de leuke stad Utrecht, omdat ik hier stage loop.”

Welk bedrijf heb jij opgericht? Wat is jouw rol?

“Ik ben in november 2020 mijn onderneming Lilium home gestart. Ik verkoop hier trendy handgemaakte en ingekochte woonaccessoires. Ik ben dit alleen begonnen, dus ik doe tot nu toe nog alles zelf.”

Heb je iets aan jouw opleiding (gehad) als je kijkt naar wat je nu doet?

“Ik heb veel gehad aan mijn financiële vakken. Hierdoor heb ik geleerd hoe ik begrotingen, winst- & verliesrekeningen etc. maak. Ook heb ik door marketing vakken geleerd hoe ik de marketing voor mijn onderneming moet aanpakken.”

Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?

“Ik ben sinds kleins af aan altijd al heel creatief geweest, maar door mijn studie en werk verwaterde dit een beetje. Door de corona-crisis kreeg ik extra veel vrije tijd omdat ik thuis studeerde, hierdoor kwam mijn creativiteit weer tot leven. Ik zocht dagenlang op Pinterest naar leuke dingen die ik zou kunnen maken en hierdoor kwam ik op het idee om handgemaakte woonaccessoires te verkopen. Denk hierbij aan kaarsen, betonnen plantenpotjes, juten onderzetters, droogbloem artikelen, enzovoorts. Doordat dit goed liep, ben ik ook woonartikelen gaan inkopen. Bovendien had ik al een paar jaar een droom om een onderneming te beginnen, maar iets hield mij altijd tegen. De corona-tijd heeft mij erg gemotiveerd om mijn dromen achterna te gaan en dus Lilium Home te starten.”

Kun je het ondernemen nog goed combineren met studie/werk?

“Op dit moment is het best wel lastig om mijn onderneming te combineren met mijn studie aangezien ik fulltime stage loop. Dit vind ik erg jamme, omdat ik hierdoor minder tijd in mijn onderneming kan stoppen en ik daardoor ook minder mensen kan bereiken. Toch geeft dit mij juist extra motivatie om na mijn stage er alles aan te doen om mijn onderneming te laten groeien.”

Hoeveel geld en tijd heeft het gekost om te starten?

“Dat vind ik moeilijk om precies te zeggen. Om een onderneming te starten kost het je sowieso veel tijd en geld. Ik heb producten en benodigdheden moeten inkopen en daarbij komen er nog heel wat andere kosten bij kijken. Bovendien kost het mij best veel tijd om mijn handgemaakte producten te maken, producten in te kopen, bestellingen klaar te maken, inkomsten en uitgaven bij te houden en mijn sociale media actief te houden. Maar uiteindelijk is het het allemaal waard en verdien ik dit weer terug door mijn producten te verkopen.”

Wat vond je het moeilijkst van het starten?

“De start van mijn onderneming vond ik juist heel erg leuk, omdat ik iets ben gestart waar mijn interesses liggen en wat tegelijkertijd mijn hobby is. Helaas moest ik al vrij snel na de start van Lilium Home mijn stage beginnen. Hierdoor hield ik weinig vrije tijd over. Het moeilijkste van het starten vond ik dus het combineren van mijn onderneming met mijn drukke leven ernaast.”

Ben je wel eens bang geweest voor tegenslagen?

“Ik ben niet perse bang voor tegenslagen, maar ik vind het wel heel erg jammer dat ik nu weinig tijd in mijn onderneming kan steken. Ik hoop niet dat Lilium Home hierdoor te veel klanten misloopt.”

Wat vind je het leukst aan het ondernemen?

“Wat ik ben gestart vind ik gewoon echt heel erg leuk. Veel mensen beginnen een bedrijf omdat ze alleen denken aan veel geld verdienen, maar bij mij is het echt vanuit mijn hobby gekomen. Ook vind ik het heel erg leuk dat ik leuke reacties krijg van mensen uit mijn omgeving. Zij zijn erg enthousiast over de woonaccessoires die ik maak en verkoop, en weten mij nu ook te vinden als ze bijvoorbeeld een cadeautje nodig hebben. Daarnaast vind ik ondernemen leuk, omdat je kan blijven groeien.”

Hoe heb jij de eerste klanten binnen gehaald?

“Mijn eerste klant heb ik binnengehaald via Instagram en Facebook. Ik ben mijn onderneming namelijk gaan promoten via deze sociale media kanalen en zo kwamen de eerste bestellingen binnen.”

Wat maakt jouw bedrijf onderscheidend en hoe zorg je dat dit zo blijft?

“Wat mijn onderneming uniek maakt is dat ik veel handgemaakte woonaccessoires verkoop, wijnflessen recycle, lokaal mijn plantjes inkoop, een assortiment met tweedehands producten heb en dat ik geen alledaagse producten verkoop, maar juist producten die net even die extra touch geven aan je interieur.”

Ben je tevreden met wat je tot nu toe verdient, kun je ervan leven?

“Leven kan ik er nog niet van, haha. Het is nu vooral een hobby waarmee ik geld verdien. Zodra ik meer tijd heb, zal ik er alles aan doen om Lilium Home te laten groeien!”

Wat is de grootste fout die je jonge ondernemers ziet maken? Of die je zelf hebt gemaakt?

“Wat ik fout deed was dat ik op het begin niet altijd mijn inkomsten en uitgaven goed bijhield. Hierdoor kostte het mij later juist veel tijd en uitzoekwerk. Hiervan heb ik geleerd waardoor ik nu wekelijks mijn geldzaken op orde breng.”

Waar moet iedere jonge ondernemer volgens jou in investeren?

“Online adverteren! Zelf heb ik dit nog heel weinig gedaan, omdat ik hier echt de tijd voor wil nemen. Maar ik zie bij mensen om mij heen dat adverteren je heel erg helpt bij het groeien van je bekendheid en bereik naar (nieuwe) klanten.”

Waar ben jij het meest trots op tot nu toe?

“Ik ben het meest trots op dat ik mijn onderneming ben gestart. Zoals ik eerder zei, lag er voor mij mij best een hoge drempel om een onderneming te starten. Maar ik heb nog geen moment spijt gehad! Daarnaast ben ik erg trots op wat ik tot nu toe heb neergezet: een mooie website, klanten en natuurlijk super leuke producten!”

Wat wil jij bereiken op de top van het bedrijf?

“Mijn droom is om uiteindelijk mijn eigen merk op de markt te kunnen brengen. Daarnaast zou ik dit graag willen combineren met mijn ambitie om binnenhuisarchitect te worden. Op de top van Lilium Home heeft het bedrijf werknemers in dienst en is het overal bekend als een trendy merk voor woonaccessoires. Bovendien zal Lilium beschikken over een eigen binnenhuisarchitecten bureau. Ten slotte vind ik het belangrijk dat het bedrijf veel winst zal maken, waardoor het kan blijven groeien. Ik denk dat iedereen met een onderneming wel dit soort dromen heeft. Of dit ik dit waar kan maken is dan ook nog zeker de vraag, maar dromen is gezond en mag altijd! Ik geloof er zeker in dat je met dromen en uiteraard het uitvoeren ervan, veel kan bereiken.”

Welke tip zou je elke YoungPWR willen meegeven?

“Sowieso moet je je dromen niet tegenhouden zoals ik net al vertelde. Als je iets echt wilt, gaat het je ook lukken. En ga vooral iets ondernemen wat je echt leuk vindt om te doen.”

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Hoe start ik een eigen bedrijf?
Wil jij een eigen bedrijf starten? Dit stappenplan helpt je daarbij!
Roos van Duin
Wat kost mijn eigen bedrijf?
Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar welke kosten moet je echt maken.
Roos van Duin