Youngpwr

Hoe start ik een eigen bedrijf?

 3 minuten lezen

Wil jij een eigen bedrijf starten? Dit stappenplan helpt je daarbij!

Stap 1: Zet jouw idee en de uitvoering op papier

Een ondernemersplan(netje) is echt belangrijk voordat je een bedrijf start. Je moet goed weten waar je aan begint. In dit plan beschrijf je het doel, de kansen, de bedreigingen, de concurrentie, de kosten en de opbrengsten van potentiële klanten.

Stap 2: Doe onderzoek of jouw idee echt geld oplevert

Als je plan klaar is doe dan een marktonderzoek onder jouw potentiele klanten (jouw doelgroep). Is er echt behoefte aan jouw product of dienst of moet je nog iets aanpassen? Wat willen ze betalen en het allerbelangrijkste: Hoe ga jij je onderscheiden van de concurrent? Wat ga jij anders of beter doen, zodat klanten voor jou kiezen?

Stap 3: Bedenk een bedrijfsnaam

Als ondernemer moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KVK). Voor je KVK-inschrijving moet je een unieke naam kiezen voor je bedrijf. Zorg dat deze naam makkelijk blijft hangen en duidelijk maakt wat voor soort bedrijf het is. Check ook direct of de domeinnaam en de social media namen nog vrij zijn.

Stap 4: Kies een rechtsvorm

Bepaal welke rechtsvorm van toepassing is op jouw bedrijf. De rechtsvorm bepaalt onder andere je aansprakelijkheid en welke belastingen je moet bepalen. Meestal begin je gewoon als eenmanszaak.

Stap 5: Schrijf je in bij KVK en ontvang een BTW nummer

Uiterlijk een week nadat je gestart bent moet je ingeschreven staan in het Handelsregister. Een bezoek aan de Kamer van Koophandel is hiervoor noodzakelijk. De inschrijving kost je eenmalig 50 euro. Daarmee ontvangt je een KVK-Nummer en een BTW-Nummer van de belastingdienst. Het BTW nummer heb je nodig om de BTW (omzetbelasting) te betalen. Ook op de facturen die je aan jouw klanten stuurt is het verplicht om o.a. het KvK- en BTW nummer te vermelden. Als je net begint is de kans is heel groot dat je onder de Kleine Ondernemers regeling valt (KOR). Dan betaal je minder bealsting. Check dit vooraf.

Val je onder de voorwaarden? Dan bepaal je zelf of je meedoet. Hier vind je meer informatie over hoe je weet of KOR voor jou interessant is.

Stap 6: Zakelijke rekening en boekhouding regelen

Het is belangrijk om je financiën goed op orde te hebben. Zorg dat je zakelijke en privé-administratie gescheiden houdt om het overzicht te behouden. Open daarom een zakelijke rekening om goed overzicht te hebben op je inkomsten en uitgaven.

Stap 7: Marketing: Ga op zoek naar klanten

Als je alles op orde hebt is het tijd om actief op zoek te gaan naar klanten. Maak een marketingplan. Denk goed na over waarom de klant voor jouw bedrijf moet kiezen. Zet dit goed op papier (maak een pitch) en zorg dat je dit altijd goed overbrengt naar de klant. Dat kan bijvoorbeeld via social media (zie ook LinkedIn), evenementen, netwerkbijeenkomsten of door gewoon te bellen of mailen met potentiële klanten.

Dit blog is gechreven samen met Gerdine Annaars van de Kamer van Koophandel.

Bronnen:

https://www.ikgastarten.nl/ondernemingsplan/ondernemingsplan-maken/stappenplan-een-eigen-zaak-beginnen

https://ondernemersplein.kvk.nl/eigen-bedrijf-starten-10-belangrijke-stappen/

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten/starten-onder-de-18/stappenplan-bedrijf-starten-onder-18/

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/zzp/kleineondernemersregeling-verandert/

Roos van DuinMarketing coördinator @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Hoe kies ik een goede bedrijfsnaam?
Een goede en duidelijke bedrijfsnaam is de basis van een succesvol bedrijf.
Roos van Duin
Wat kost mijn eigen bedrijf?
Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar welke kosten moet je echt maken.
Roos van Duin