Youngpwr

Wat kost mijn eigen bedrijf?

 3 minuten lezen

*Een eigen bedrijf starten kost veel tijd, maar het hoeft niet veel geld te kosten. Het bedrag is afhankelijk van hoeveel je te besteden hebt en hoeveel kennis je zelf hebt. Hoe meer je zelf kan, hoe minder je hoeft uit te besteden. Zo hou je de kosten laag.

De KVK

Het inschrijven in het Handelsregister bij de kamer van koophandel is verplicht. Je betaalt een eenmalig inschrijfbedrag van €50. Voor veel startende bedrijven zijn dit de enige kosten.

Marketingkosten

Je kan als bedrijf investeren in het werven van klanten. Die brengen natuurlijk ook omzet binnen. Denk bij makretingkosten bijvoorbeeld aan het kopen van een domeinnaam, een hostingpakket, het bouwen van een website en deze [SEO-proof] maken (https://www.ikgastarten.nl/marketing-en-verkoop/6-manieren-om-je-website-seo-proof-te-maken). Daarnaast maak je soms kosten voor marktonderzoek, het ontwikkelen van een logo, visitekaartjes, posters, flyers, video's, foto's en blogs voor social media en advertising. Een startersbudget is ongeveeer €0 tot €15.000 per jaar. Dit zijn geen vaste kosten, je kan zelf kiezen of en hoeveel geld je in marketing investeert.

De notariskosten

De inschrijving van een Eenmanszaak bij de KVK kun je gewoon zelf doen. Wil je een stichting of een besloten vennootschap (BV) oprichten, moet je hier een notaris voor inschakelen. De notaris regelt de inschrijving. De kosten hiervan zijn eenmalig en variëren van €350 tot €1.200, mede afhankelijk met hoeveel personen je een stichting of BV start.

Kantoorkosten

Jij kiest natuurlijk zelf of je jouw bedrijf wilt leiden vanuit je kamer of vanuit een kantoorpand. De meeste ondernemingen beginnen vanuit huis en investeren later in een kantoor. Een klein kantoor buiten de stad vind je al vanaf ongeveer €350 per maand.

Laptop en telefoon

Voor een ondernemer zijn een laptop en een telefoon onmisbaar. Meestal heb je deze al, dus dat scheelt.

Kosten van een boekhouder

Je kan zelf de administratie doen, maar je kan dit ook uitbesteden en veel tijd te besparen. Zo weet je zeker dat je administratie nauwkeurig wordt bijgehouden en je het overzicht niet verliest. Een boekhouder inhuren is een goede optie, maar je kan bijvoorbeeld ook gebruik maken van digitale programma’s. Een aantal daarvan zijn gratis. Check hier wat bij jou past. Als je kiest voor een echte boekhouder dan moet je rekening op minimaal €1.000 per jaar.

Kortom: het hoef niet veel te kosten, maar als je veel marketing wilt doen en zaken wilt uitbesteden, dan heb je toch wel wat geld nodig. Het goede nieuws is dat je alle kosten die je maakt mag aftrekken van je winst, daar betaal geen winstbelasting over.

Succes. Just do it.
Dit artikel is geschreven samen met Suzan Schouten van Youngpwr
Roos van DuinMarketing coördinator @ YoungPWR