Youngpwr

Interview: "Ik wil brands groot maken en de wereld beter maken."

 5 minuten lezen

Roos en Max van YoungPWR spraken met Sam Posthuma toen hij 19 was. Inmiddels zijn we een paar jaar veder en heeft hij nog veel meer bedrijven opgericht (en een aantal weer gestopt) en heel veel geld verdiend. Hij startte zijn ondernemerschap toen hij 14 was.

De redactie van YoungPWR vindt hem een grote inspiratiebron voor jongeren. En dat is ook precies wat hij wil zijn: “Jongeren inspireren om te gaan doen waar ze goed in zijn en de wereld een stukje beter maken.”

De redactie van YoungPWR selecteerde deze video's waarin Sam zijn verhaalt vertelt.

Meer video's van Sam: Check het Youtube kanaal van Sam Posthuma

Dank Sam, dat je jouw verhalen deelt en zo ook de wereld een beetje leuker maakt.

Hieronder lees het interview dat YoungPWR met hem deed drie jaar geleden.

Wie ben je? Hoe oud ben je?

“Ik ben Sam Posthuma, 19 jaar (redactie: Sam is net 23 jaar geworden).”

Welk bedrijf heb je opgezet? En wat is jouw rol?

“Ik ben altijd bezig geweest met webshops bouwen. Ik begon als marketeer, ik had een cursus gevolgd om online marketing te doen. Ik had al snel klanten en het liep goed. Op een gegeven moment was er een keerpunt. Ik merkte dat ik veel geld kon verdienen voor mijn klanten, maar zelf verdiende ik er veel minder aan. Ik was degene die het geld binnen bracht, dus ik dacht waarom start ik niet zelf zo’n bedrijf en doe ik mijn eigen marketing? Dat ben ik dus ook gaan doen. Ik heb veel uitgeprobeerd en ik kwam erachter wat wel en wat niet werkte. Ik heb nu een grote internationale milieuvriendelijke aanstekerwebshop, met 7 freelancers die hieraan meewerken. De marketing deed ik eerst nog zelf, maar nu is het zo groot dat mijn team in Canada dit doet. Ik ben de CEO en het is mijn taak om alles te managen. Ik heb een samenwerking met een warehouse in Amerika, Engeland, Spanje en Frankrijk. Hier liggen al mijn voorraden opgeslagen en zo kan ik nu binnen een dag leveren aan al mijn klanten. “ (Redactie: luister de podcast en hoor waarom Sam stopte met dit bedrijf.)

Welke opleiding/studie heb je gedaan?

“Ik heb op de middelbare school VWO gedaan, daarna heb ik geen studie meer gedaan. Ik vond school best saai. Ik wilde liever een poging doen om verder te gaan met mijn bedrijf. Dit gaat zo goed, dat ik nu gewoon doorga. Ik zit als het ware in mijn tweede tussenjaar. Eerlijk gezegd, als het zo doorgaat, ben ik niet meer van plan om nog te gaan studeren.”

Heb je iets aan het VWO gehad als je kijkt naar wat je nu doet?

“Ik denk dat het alleen goed is geweest voor mijn sociale ontwikkeling. Inhoudelijk heb ik voor mijn gevoel weinig geleerd, op Engels na. Ik leer dingen door het te doen en door fouten te maken.”

Welke opleiding zou jij jongeren adviseren als zij willen gaan doen wat jij nu doet?

“Leer het in de praktijk en durf risico's te nemen. Stop er veel tijd in. Probeer alles gewoon en leef je passie na. Als dat niet lukt kan je altijd nog een opleiding doen, zoals Bedrijfskunde.”

Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?

“Vrijheid. Toen ik op school zat, verveelde ik me en wilde ik meer doen. Ik kan nu leuke dingen doen en mijn passie naleven. Ik ben mijn eigen baas en als ik een paar dagen weg wil gaan, stap ik in het vliegtuig.”

Heb je ooit als werknemer gewerkt? Wat is het verschil?

“Ja, ik heb een thuisbezorgd baantje gehad. Ik vond het toen wel gezellig, maar ik verdiende weinig en het is niet mijn ding. Ik was destijds ook al begonnen met producten verkopen. Dit was de beginfase, maar ik verdiende toen al meer dan met mijn bijbaantje. Kijk, je hebt twee soorten mensen in de wereld. Mensen die iets verkopen en mensen die werken voor iemand die iets verkoopt. Als je echt succesvol wilt worden, moet je de persoon zijn die zelf dingen verkoopt.”

Hoe ben je ooit begonnen met ondernemen?

“Ik heb eigenlijk heel veel geprobeerd. Ik ben marketeer geweest en ik heb veel verkocht. Onder andere petjes, oordopjes en telefoonhoesjes. Eerst deed ik dit fysiek, bijvoorbeeld op school. Later ben ik dit online gaan doen, op Marktplaats en via Facebook groepen.”

Hoeveel heeft het je gekost om te starten als ondernemer?

“Het heeft mij niet meer dan de inschrijving bij de KVK gekost. Verder niets. Wel heel veel tijd en moeite. Ik heb veel leerzame Youtube video’s gekeken, geprobeerd wat wel en niet werkt. Ik heb later wel een kantoor gehuurd voor 300 euro per maand, maar dit is niet noodzakelijk.”

Hoe heb je ooit je eerste klant binnen weten te halen?

“Ongeveer 2 jaar geleden was ik de hele dag door aan het bellen en ik was erg actief bezig met contacten leggen. Ik kwam hierdoor in contact met iemand die wilde dat ik een campagne voor hem zou opzetten. Dit ging gelijk erg goed en dit is toen heel groot geworden, vanaf daar ben ik doorgegaan.”

Hoe vind jij klanten voor jouw bedrijf?

“Om klanten te werven moet je jouw verhaal verspreiden en zorgen dat mensen je kennen. Een goede tip: Zoek lokaal of er bedrijven of winkels zijn (of binnen je familie) die jij kan helpen. Bied een gratis proefperiode aan en maak tegelijkertijd goed gebruik van LinkedIn. Dit alles zorgt ervoor dat ook anderen sneller met je willen werken.”

Wat maakt jouw bedrijf onderscheidend en hoe zorg je ervoor dat dat zo blijft?

“Wij hebben een unieke manier van marketing, het inspelen op pijnpunten, je bespaart veel geld met onze aanstekers en hij is door touchscreen gebruiksvriendelijk. Onze aanstekers zijn butaan vrij, milieuvriendelijk, recyclebaar en oplaadbaar. Ook is onze website mooi en professioneel. En ik doe niet aan dropshipping, wat veel bedrijven wel doen. Mijn marketingadvies voor jonge starters zou zijn om echt uniek te zijn, onderscheid jezelf om het van je concurrenten te winnen.”

Wat is de grootste fout die je ondernemers ziet maken? Of die je zelf hebt gemaakt?

“Beginnende ondernemers durven vaak geen risico's te nemen. Of ze willen te snel groter worden. Denk alles goed uit om een goede fundering te hebben en zorg dat je voor elk scenario een plan hebt.”

Waar ben je trots op?

“Ik ben niet snel trots. Ik wil echt een brand neerzetten dat het verschil maakt en goed is voor de wereld. Ik wil zien dat er minder aanstekers weg worden gegooid en meer mensen gebruik maken van mijn milieuvriendelijke aansteker.”

Welke eigenschap heb je absoluut nodig als ondernemer?

“Heel veel doorzettingsvermogen en niet snel op willen geven.”

Hoe zorg je dat de werkdruk niet te groot wordt? Hoe hou je balans?

“Ik vind dat heel lastig, ik ben namelijk heel chaotisch. Nu mijn bedrijf is geautomatiseerd, ben ik weer bezig met andere projecten en uitdagingen. Ik vind dit allemaal zo leuk, het is echt mijn hobby. Maar ik neem genoeg tijd voor vakantie en ik geef mezelf rust, hierdoor hou ik balans.”

Wie is jouw grote voorbeeld? Waarom?

“Elon Musk. Met Tesla maakt hij een verschil in de wereld. Hij is heel succesvol en nog steeds down to earth.“

Welke tip zou jij een CEO van een groot bedrijven geven?

Focus op de jongeren. Zij staan veel meer open voor nieuwe dingen dan oudere mensen. Bijna alle trending producten komen van jongeren. Speel hierop in om lange termijn succesvol te blijven, want jongeren worden ook volwassen en daarmee een belangrijke afzetmarkt.

Roos van DuinMarketing coördinator @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Interview: "Ik rij een Lamborghini, maar ik slaap soms liever in een hostel dan een vijfsterrenhotel"
YoungPWR sprak met Vince van Meer (27). Wat een inspiratie, wat een topondernemer, wat een power!
Roos van Duin
Hoe start ik een eigen bedrijf?
Wil jij een eigen bedrijf starten? Dit stappenplan helpt je daarbij!
Roos van Duin
Wat kost mijn eigen bedrijf?
Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar welke kosten moet je echt maken.
Roos van Duin