Youngpwr

Interview: ZZP’er op je 17e: Rintje over zijn twee bedrijven

 2 minuten lezen

In dit interview vertelt Rintje Hoogervorst (21) over de twee bedrijven die hij heeft opgericht. Hij is al op zijn 17e begonnen, en zijn tweede bedrijf genaamd ILIVE solutions, heeft hij met twee vrienden opgericht. Benieuwd naar zijn succes? Lees dan snel verder.

Wie ben je?

“Ik ben Rintje Hoogervorst, 21 jaar, en ik kom uit Noordwijkerhout. Ik volg op dit moment de opleiding Geluidstechniek op het Media-college Amsterdam.”

Welk bedrijf heb jij opgericht? Wat is jouw rol?

“Ik heb al een eigen bedrijf als ZZP’er sinds ik 17 jaar ben, en eind 2020 ben ik, samen met twee vrienden/collega’s uit het theater en evenementen vak, ILIVE solutions begonnen. Dit is een bedrijf dat professionele livestreams verzorgt voor bijvoorbeeld bruiloften, sportwedstrijden en theatervoorstellingen. Iedereen heeft zijn specialiteiten, ik ben heel sterk in de audio technische kant en mensen aansturen tijdens een productie.”

Heb je iets aan jouw opleiding (gehad) als je kijkt naar wat je nu doet?

“Een opleiding is altijd waardevol, het geeft je nieuwe inzichten in hoe je te werk kan gaan.”

Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?

“Het geeft mij de vrijheid om mijzelf te ontwikkelen, je kunt je eigen weg gaan.”

Wanneer durfde je de stap te zetten om zelf te gaan ondernemen?

“Op mijn 15e droomde ik eigenlijk al van een grote loods met heel veel spullen, om op pad te gaan en iets moois neer te zetten voor een event of theaterproductie. Op mijn 17e ben ik voor het eerst naar de KvK gegaan om mijn eenmanszaak officieel te starten. Ondertussen is ILIVE het tweede bedrijf op mijn naam, en om dat samen te mogen doen met Aron en Nik, die allebei super sterk zijn in hun ding, vind ik wel echt
heel tof.”

Hoeveel geld en tijd heeft het gekost om te starten?

“Dat is voor iedereen anders. ILIVE konden we van begin af aan gelijk starten omdat we al aardig wat materiaal verzameld hadden. Voor de livestreams waren er wel nog wat investeringen nodig, maar die vallen in het niet met wat we al in handen hadden. ILIVE is een VOF (vennootschap onder firma), hier komt wel wat meer bij kijken dan een eenmanszaak. Het heeft wel 2 maanden gekost om dit uit te vogelen en onderling afspraken te maken voordat we alles op een rij hadden.”

Hoe heb jij de eerste klanten binnen gehaald?

“Je eerste klanten zijn altijd bekende van je. Van daaruit groeit je netwerk per opdracht. Als jij een goed product neerzet en mensen zien dat, dan willen zij jou ook inhuren voor hun productie, en zo blijft dat uitgroeien.”

Ben je tevreden met wat je tot nu toe verdient, kun je ervan leven?

“Op dit moment is het lastig om rond te komen. De eerste opdrachten zijn achter de rug, maar je moet met zijn drieën uit die pot zien te eten. Gelukkig krijgen we al aanzienlijk meer aanvragen binnen en verwacht ik binnen een half jaar dat we een gezond bedrijf zijn dat, zelfs naast de studie, goed op zichzelf kan draaien.”

Wat heb je geleerd? Wat zou je anders doen nu je erop terugkijkt?

“Je leert elke keer weer wat, dat heet nou eenmaal ervaring.”

Welke tip zou je elke YoungPWR willen meegeven die nog (te) onzeker is om te starten met ondernemen?

“Gewoon starten, kijk waar het schip strandt. Als jij gedreven bent om jouw ding te doen, dan kom je er wel.
En.. kijk het YoungPWR Kickstart 2021 Livestream terug. Dat hebben wij gestreamd."

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Hoe start ik een eigen bedrijf?
Wil jij een eigen bedrijf starten? Dit stappenplan helpt je daarbij!
Roos van Duin
Wat kost mijn eigen bedrijf?
Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar welke kosten moet je echt maken.
Roos van Duin