Youngpwr

Interview: Pieter (18) vertelt over zijn bedrijf BloemenzeeThee

 3 minuten lezen

Drink – plant – bloei

In dit interview vertelt de 18-jarige Pieter over zijn onderneming BloemenzeeThee. Hij verkoopt biologische thee met zaadjes in het label, die je vervolgens kunt planten. Een stuk beter voor het milieu en ideaal om te geven als cadeau! Lees snel verder over hoe het bedrijf van Pieter is ontstaan.

Wie ben je?

“Ik ben Pieter Snelle, 18 jaar oud, en ik begin september aan mijn eerste jaar geneeskunde.”

Welk bedrijf heb jij opgericht?

“Ik ben de eigenaar van BloemenzeeThee. Bij BloemenzeeThee verkoop ik biologisch afbreekbare thee met zaadjes in het label. Plant na gebruik het zakje in de grond voor een bloemenzee om zo bedreigde vlinder- en bijensoorten blij te maken!

bloemenzeethee

Heb je iets aan jouw opleiding (gehad) als je kijkt naar wat je nu doet?

“Bij mij op school hadden we het vak Business School, het opzetten van je eigen bedrijf. Destijds was ik een riemenbedrijf met 3 vrienden begonnen. Hoewel dit schip snel strandde heb ik veel gehad aan dit bedrijf: hoe leg ik contact met leveranciers? Hoe houd ik mijn administratie bij? Het was heel prettig om dit in een beschermde omgeving te doen met school als vangnet, voordat ik ‘echt’ voor mezelf begon.”

Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?

“Ik hou van de vrijheid dat het mij geeft. Zo kun je zelf je uren indelen en je kan alleen jezelf de schuld geven als er iets mis gaat. Dit kan frustrerend zijn, maar geeft tegelijkertijd veel zekerheid.”

Kun je het ondernemen nog goed combineren met studie/werk?

“In het verleden heb ik dit altijd kunnen goed kunnen combineren. Het aankomend jaar wordt zeker een uitdaging, maar ik verwacht mede dankzij de flexibel in te delen uren zeker door te kunnen gaan.”

Hoeveel geld en tijd heeft het gekost om te starten?

“Ik heb via het netwerk van mijn moeder 1500 euro kunnen lenen om de eerste verzonken kosten te kunnen dekken én een kleine voorraad aan te kunnen leggen. Inmiddels heb ik er zelf ook 600 euro in geïnvesteerd, om de voorraad zo groot mogelijk te krijgen om toekomstige orders efficiënt te kunnen verwerken. Dit was echter een keuze, ik had de 1500 euro ook meteen af kunnen lossen na de eerste Moederdagactie, maar ik heb ervoor gekozen om alle mogelijkheden om verder te groeien aan te pakken.”

Wat vond je het moeilijkst van het starten?

“Het moeilijkste is het realiseren van het idee. Dit kon ik namelijk niet zelf. Door hulp te vragen aan
Jessica, de ontwerpster van BloemenzeeThee en tevens mijn rots in de branding, werd het allemaal
ineens tastbaar. Hulp vragen is essentieel als jonge ondernemer, je kan niet alles zelf en door je
leeftijd is iedereen bereid je te helpen. zolang je maar achter je eigen idee staat.”

Ben je wel eens bang geweest voor tegenslagen?

“Uiteraard. Onze beginactie, Moederdagthee, was een grote gok. Ik had geen idee hoeveel dozen ik zou verkopen. Achteraf had ik me niet zo’n zorgen hoeven te maken, al is het begin spannend. Maar als het ondernemen makkelijk was geweest was er ook geen lol aan.”

Wat vind je het leukst aan het ondernemen?

“Het zelf kunnen uitstippelen van mijn route. Ik kan zelf beslissen welke kant mijn bedrijf opgaat. Wil ik een nieuwe theesoort? Dat kan. Wil ik een grote zakelijke klant? Dan moet ik gaan bellen. Ik ben van niemand afhankelijk. Behalve van Jessica natuurlijk.”

Hoe heb jij de eerste klanten binnen gehaald?

“Door te adverteren in mijn eigen kring. Denk aan facebookgroepen in de buurt en de LinkedIn van mijn moeder. Zo krijg je een groeiend klantenbestand. Het voordeel van mijn product is dat het een origineel geschenk is, zo gaat het altijd door twee paar handen: de mensen die het aanschaffen en de mensen die het ontvangen. Hierdoor groeit de naamsbekendheid.”

Welke marketingactiviteiten werkte voor jou en welke niet? Welke adviseer jij?

“Adverteren via Facebook Ads is voor mij nu nog erg kostbaar als je het in verhouding plaatst met hoeveel het oplevert. Ik sluit zeker niet uit dat ik dit in de toekomst nog ga benutten, maar ik raad aan om in het begin vooral in eigen kring en op goedkopere manieren te adverteren. Denk aan facebookgroepen, postercampagnes en andere kanalen. Ook is een groot deel durven: wil jij in een tijdschrift komen? Bel de redactie gewoon eens op, als ze nee zeggen maakt dat ook niks uit.”

Wat maakt jouw bedrijf onderscheidend en hoe zorg je dat dit zo blijft?

“Mijn product is onderscheidend. Door verschillende smaken en acties te lanceren blijft dit zo.”

bloemenzeetheepot

Ben je tevreden met wat je tot nu toe verdient, kun je ervan leven?

“BloemenzeeThee is nog een jong bedrijf. Ik ben nu nog erg gefocust op het opbouwen van een steeds groter klantenbestand en het uitbreiden van mijn voorraad en assemblagemogelijkheden. De winst haal ik pas uit het bedrijf als ik het écht nodig heb.”

Wat is de grootste fout die je jonge ondernemers ziet maken? Of die je zelf hebt gemaakt?

“Het niet bijhouden van je administratie is echt dodelijk. Zelf was ik daar soms ook te makkelijk in, maar doe het op tijd en bewaar je facturen overzichtelijk!”

Waar ben jij het meest trots op tot nu toe?

“Mijn product zelf, het is zo mooi vormgegeven en compleet. Daar zit echt ongelofelijk veel werk in.”

Wat wil jij bereiken op de top van het bedrijf?

“Ik zou graag zien dat BloemenzeeThee echt een bekend bedrijf in Nederland wordt. Dat iedereen het kent en ik het mijn enige baan naast mijn studie kan maken.”
Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?
“Mijn grote voorbeeld is mijn opa, hij gaat altijd respectvol met iedereen om en denkt eerst na voor hij er iets uitflapt. Iets waar ik soms nog wel moeite mee heb. Maar netwerken en respectvol zijn is essentieel voor een goedlopend bedrijf. Vergeet ook niet de mensen die je allemaal geholpen hebben in het begin als het goed loopt: zonder die mensen had ik mijn bedrijf nooit op kunnen zetten.”

Welke tip zou je elke YoungPWR willen meegeven?

“Probeer het gewoon, als het over de kop gaat maakt het ook niks uit.”

Een pakketje BloemenzeeThee is te bestellen via https://www.bloemenzeethee.nl/.

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Hoe start ik een eigen bedrijf?
Wil jij een eigen bedrijf starten? Dit stappenplan helpt je daarbij!
Roos van Duin
Wat kost mijn eigen bedrijf?
Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar welke kosten moet je echt maken.
Roos van Duin