Youngpwr

Interview: Lisa (20) startte haar eigen bedrijf: Flora Lisa

 3 minuten lezen

Flora Lisa heeft als doel het verzorgen en stijlen van eigentijdse bruiloften. Onlangs werkte zij mee aan een shoot die gedupliceerd wordt op “Zankyou” en de “The perfect wedding”.

Wie ben je?

Hi! Mijn naam is Lisa, 20 jaar en ik ben sinds 2019 afgestudeerd vak expert in bloem, groen en styling. Jaja dat is een hele mond vol! Simpel gezegd een creatief bloemenmeisje. Ik woon in Katwijk, heerlijk aan de kust. Hier ben ik als het even kan te vinden!

Welk bedrijf heb jij opgericht? Wat is jouw rol?

In februari 2020 heb ik mijn bedrijf Flora Lisa officieel ingeschreven bij de KVK. Flora Lisa is een bedrijf dat zich richt op het verzorgen van het bloemwerk en het tot in de puntjes stijlen van eigentijdse bruiloften. Ik ben nog alleen, dus ik vervul alle rollen. Van mailcontact, kennismakingsgesprekken, inkopen, maken van offertes tot het bedenken van nieuwe concepten en natuurlijk de administratie.

Heb je iets aan jouw opleiding gehad?

Tijdens mijn opleiding heb ik de basistechnieken – en kennis van het bloemschikken geleerd. Waar ik zeker veel aan heb gehad. Verder kan ik niet zeggen dat mijn studie echt iets heeft toegevoegd aan het bedrijf dat ik nu heb. Het ontwikkelingen van een eigen stijl en het bedenken van nieuwe unieke concepten heb ik mezelf aangeleerd in de praktijk. Gewoon door te doen.

Welke opleiding adviseer jij jongeren te doen als ze willen doen wat jij doet?

Tja dat vind ik lastig om te zeggen…. Begin als eerste met een bloemsierkunststudie om de basis- technieken en kennis alvast in huis te hebben. Maar richt je daarna vooral op cursussen waarbij je je eigen creativiteit kwijt kunt of leuke opdrachten/klussen in de praktijk. Dit is ook een goede manier om je portfolio uit te breiden.

Wanneer was voor jou het moment dat je het besluit durfde te nemen om te gaan ondernemen?

Eigenlijk wist ik al heel snel dat ik een eigen bedrijf wilde in de bruidsbloemenbranche. Het ondernemen vond ik op jonge leeftijd al heel interessant. Het telkens bezig zijn met jezelf uitdagen en andere mensen blij maken met het werk dat ik vol liefde maak. Toen ik klaar was met mijn studie heb ik eerst nog een paar maanden rustig aan gedaan om wat ervaring op te doen. Maar na 8 maanden was ik er echt klaar voor! Ik had genoeg bruiloft aanvragen gekregen dat het tijd werd voor een KVK nummer.

Heeft het veel tijd en geld gekost om te starten?

Het startte van mijn onderneming heeft zeker veel tijd en geld gekost. Zelf noem ik het liever investeren. Investeren in de toekomst oftewel TFP! (Time for Portfolio)

Wat vind je het leukst aan ondernemen?

Het leukste aan het ondernemen vind ik het creatief denken. Het niet denken in problemen als er een tegenslag is, bijvoorbeeld met het covid-19 virus, maar denken in oplossingen. Ook vind ik het jezelf blijven uitdagen fantastisch! Wanneer je een doel bereikt hebt, gelijk een nieuw doel klaar hebben staan!

Hoe vond je jouw eerst klanten?

De allereerste klanten vonden eigenlijk mij! Haha! Via mond tot mondreclame kwamen ze bij mij terecht. En zo zijn de volgende klanten ook bij mij terecht gekomen.

floralisa2.jpeg

Welke marketing tip heb je voor jonge starters?

De grootse marketing tip die ik mee zou willen geven gaat eigenlijk niet zo zeer over echt marketing. Tijdens mijn reis naar een goede onderneming heb ik dit geleerd; ‘Klanten kopen jou, niet je product’. Hiermee bedoelen ik dat je nog zoveel mooie en goede spullen kan verkopen, maar wanneer jij zelf niet enthousiast of echt met plezier je onderneming runt, je nooit ver gaat komen.

Wat maakt jouw bedrijf onderscheidend en hoe zorg je ervoor dat dat zo blijft?

Onderscheidend zijn is waar ik nu in de praktijk mee bezig ben. Het creëren van een eigen stijl door jezelf van ‘collega’s’ te onderscheiden. Verder ben ik telkens bezig met het bedenken van nieuwe unieke concepten en ideeën.

Waar ben jij het meest trots op tot nu toe?

Als ik terugkijk op deze afgelopen 5 maanden, waar ik enorm hard aan mijn bedrijf heb gewerkt en veel geld heb geïnvesteerd, ben ik op meerdere dingen trots. Onder andere een aanvraag voor een boeket naar het buitenland en een shoot die geplubliceerd wordt op “Zankyou” en de “The perfect wedding”. Uiteraard ben ik ook trots op alle aanvragen die binnen blijven komen voor bruiloften!

Wat is jouw ”hairy goal”, wat wil jij bereiken op de top van het bedrijf?

Dit vind ik een hele moeilijke vraag. Wat is reëel om als doel te stellen? En voelt het dan nog wel goed dat hoofddoel? Laat ik het er op houden dat een lange ‘wish- list’ heb voor mijn onderneming en ik die lijst graag helemaal zou willen afvinken! Op deze lijst staan onder andere deze drie goals; 1. Een bruiloft mogen verzorgen in het Buitenland 2. Bruiloften mogen verzorgen op de meeste uniek locaties 3. Het aanschaffen van een bedrijfsbus met eigen bestickering.

floralisa3.jpeg

Welke eigenschappen zijn onmisbaar als ondernemer?

Als ondernemer heb je veel eigenschappen nodig eigenlijk. Zoals doorzettingsvermogen, flexibiliteit, creativiteit, goed kunnen plannen maar zeker ook zelfvertrouwen. Dat laatste werk ik dit jaar hard aan.

Wat zou je alle senior ondernemers of managers mee willen geven als advies/tip?

Nog zo’n goede vraag…. Wat ik zou meegeven aan senior ondernemers is, luister naar de jonge ondernemers. We lijken misschien wat onervaren maar we zijn wel op de hoogte van de nieuwe trends en mogelijkheden wat betreft netwerken op socials. Want zelfs ik leer hier nog dagelijks van.

Suzan SchoutenFounder @ Youngpwr

Gerelateerde artikelen

Hoe start ik een eigen bedrijf?
Wil jij een eigen bedrijf starten? Dit stappenplan helpt je daarbij!
Roos van Duin
Wat kost mijn eigen bedrijf?
Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar welke kosten moet je echt maken.
Roos van Duin