Youngpwr

Tips om het nieuwe studiejaar productief te beginnen

 2 minuten lezen

Reflecteer op het afgelopen jaar

Je kan het nieuwe jaar pas echt goed beginnen als je het afgelopen jaar gevoelsmatig goed hebt afgesloten. Een manier om dit te doen is door voor jezelf op een rijtje te krijgen (je kunt dit in je hoofd doen of het opschrijven) wat je het afgelopen jaar bereikt hebt. Wat is er goed gegaan? Wat ging minder goed? De leuke en vervelende momenten, maar je zou ook kunnen bedenken wat de leukste films zijn die je gezien hebt of de mooiste boeken die je hebt gelezen. Zo creëer je een soort ‘samenvatting’ van het afgelopen jaar en kun je goed voorbereid door naar het volgende studiejaar.

Goede voornemens

Het nieuwe jaar is een mooie kans om te reflecteren over de dingen die goed gaan, en de dingen die je anders wil. Neem de tijd om hierbij stil te staan en om doelen te stellen voor het komende studiejaar.

Opruimen

Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd. Een goede manier om het nieuwe jaar fris te beginnen is om je kamer op te ruimen en schoon te maken. Denk daarbij aan je kasten en je bureau, maar ook aan je ‘digitale ruimte’ zoals je computer en telefoon (foto’s/documenten/e-mails). Maak het overzichtelijk zodat je een opgeruimd en productief gevoel krijgt.

Praktisch plannen

Iets anders wat handig is om te doen aan het begin van het jaar, is het plannen van praktische zaken. Dit kan je doen in een fysieke planner of in je telefoon (zodat je een melding krijgt). Bijvoorbeeld wanneer je je rekeningen moet betalen, verjaardag cadeaus voor vrienden moet kopen, tandartsafspraken moet maken, etcetera. Of dingen die je herhaaldelijk op een bepaalde tijd moet doen (sporten bijvoorbeeld). Door dit aan het begin van het jaar in te plannen is de kans groot dat je deze dingen het hele jaar op tijd doet.

Succes!

Nikki SilvisRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Betere cijfers halen voor een toets
Tips hoe je zonder stress goede cijfers haalt
Suzan Schouten
Bewegen is goed voor je brain
Hoe meer je beweegt, hoe beter je brein werkt. Minder stress en meer geluk.
Nikki Silvis