Youngpwr

Ondernemingsplan opzetten

 4 minuten lezen

In 6 stappen naar een ondernemingsplan

Het opstellen van een ondernemingsplan (bedrijfsplan of businessplan) zorgt ervoor dat je nadenkt over alles wat bij een bedrijf komt kijken. Een goed onderbouwd ondernemingsplan opent deuren naar nieuwe kansen, klanten en bijvoorbeeld een lening. Laten we stap voor stap kijken hoe je een goed ondernemingsplan kunt maken.

Stap 1: Samenvatting

Maak een duidelijke en korte samenvatting van je ondernemingsidee. Schrijf je doelen op en houd overzichtelijk. Vermijd overbodige details, dit laat zien dat je hoofd- en bijzaken kan onderscheiden.

Stap 2: De ondernemer

In deze stap laat je zien wie de ondernemer achter het bedrijf is. Je beantwoordt vragen zoals: Wie is de ondernemer? Wat is zijn of haar achtergrond? En welke ambities en doelen worden nagestreefd? Deze stap geeft een persoonlijke draai aan je onderneming.

Stap 3: Jouw bedrijf en de branche

Ga dieper in op je bedrijf. Wat is jouw bedrijfsnaam, welke rechtsvorm kies je, wat is jouw inschrijving bij de KVK, jouw vestigingsadres, heb je personeel, hoe organiseer je jouw administratie, in welke branche zit jouw bedrijf en wat ga je precies doen met je bedrijf?

Stap 4: De markt

Kijk goed naar wat de ontwikkelingen zijn bij de concurrenten en in de markt. Je beoordeelt zo of het product of de dienst kans heeft om de (lokale) markt te veroveren. Let hierbij op hoe concurrentie zich presenteert, welke media zij gebruiken. Kijk ook naar de ontwikkelingen in de markt, de vraag en de trends. Probeer een SWOT te maken. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten en wat zijn jouw kansen en bedreigingen in de markt? Deze stap is de basis voor het begrijpen van je concurrentiepositie en het bepalen van jouw unieke positie.

Stap 5: Marketing plan

In het marketingplan leg je uit hoe je het product of je dienst in de markt zet en gaat promoten. Je zet je plannen om in praktische stappen met behulp van de marketingmix (product, plaats, prijs, promotie, personeel en planet). Zo zorg je dat je zo veel mogelijk mensen uit jouw doelgroep op de juiste manier bereikt.

Stap 6: Financieel plan

In het financiële plan kijkt je naar hoe het er met het geld voor staat. Het is compleet en legt duidelijk uit hoeveel geld je nodig hebt en waarvoor. Natuurlijk laat je ook zien hoeveel omzet je verwacht (hoeveel geld er binnenkomt). Hierdoor zien investeerders goed of jouw plannen financieel haalbaar zijn.

Wil je meer weten? Kijk dan eens op de website van Rabobank.

Nadine KuijlRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Hoe kies ik een goede bedrijfsnaam?
Een goede en duidelijke bedrijfsnaam is de basis van een succesvol bedrijf.
Roos van Duin
Een website maken in 6 stappen
YoungPWR webbouwer Luciano legt uit hoe je zelf een website maakt.
Luciano van Nooijen
10 belangrijkst eigenschappen van een ondernemer
Ondernemen kan iedereen. Maar wat heb je nou echt nodig om een goede ondernemer te zijn?
Suzan Schouten