Youngpwr

Interview: skileraar in Oostenrijk

 3 minuten lezen

Wie ben je?

Ik ben Max Leydes, 21 jaar oud en ik heb momenteel een tussenjaar. Ik zit sinds januari in Oostenrijk.

Hoe ziet jou dag als skileraar eruit?

Wij beginnen elke ochtend met een bespreking om 08:15. Hierna pakken we de eerste lift omhoog richting onze verzamelplaats. Daar zetten we het een en ander klaar en wachten we totdat de kinderen komen. De groepslessen beginnen om 10:00 uur en eindigen om 15:00 uur met een uurtje lunchpauze tussendoor van 12-13 uur. Na de les hebben we met alle skileraren een nabespreking en ruimen we de verzamelplaats op. Daarna, meestal rond 16 uur, ben je vrij.

Waarom ben jij skileraar geworden?

Wintersport heb ik altijd al een van de leukste vakanties gevonden. Het leek mij altijd al leuk om een seizoen in de sneeuw door te brengen en tegelijkertijd geld te verdienen. Dit kon nu perfect in mijn tussenjaar.

Hoe word je skileraar?

Om skileraar te worden heb je een officieel Oostenrijks diploma, een Anwärter, nodig. Deze opleiding duurt vaak 10 dagen en vindt plaats in Oostenrijk. Je kunt deze opleiding bij verschillende organisaties volgen.

Hoeveel verdien je als skileraar?

Bij onze skischool verdienen wij €11,50 per uur. Dit is echter alleen tijdens de uren dat je les aan het geven bent, dus maximaal 4 uur per dag.

Waar woon je als skileraar?

Ik woon met 3 andere jongens in een appartement onder de skischool. Midden in het centrum en op kruipafstand van de après-ski tenten. Ideaal dus.

Hoe groot zijn gemiddeld de klasjes die je lesgeeft?

De klasjes zijn gemiddeld rond de 7 à 8 kinderen. maar dit verschilt erg, afhangend van het hoog- en laagseizoen. In het hoogseizoen zitten de klasjes vaak vol, dat zijn maximaal 12 kinderen.

Welke talen moet je spreken als skileraar?

Het is makkelijk als je een beetje Duits kunt spreken en verstaan. Dit heb je ook nodig voor je Anwärter aangezien deze volledig in het Duits is. Maar wees niet bang, je hoeft geen expert te zijn in duits, je leert het erg snel als je er eenmaal bent.

Wat vind jij het leukst aan jouw werk als skileraar?

Ik vind dat er diverse dingen leuk zijn aan het werk als skileraar. Het lesgeven zelf, de progressie zien van leerlingen en de après-ski met collega’s steken er toch wel voor mij bovenuit.

Wat vind jij de grootste uitdaging van jouw werk als skileraar?

De grootste uitdaging is denk ik het goed bij elkaar houden van je klasje. Als je eenmaal een groepje hebt van 12 kinderen, kan het soms lastig zijn om deze kinderen niet kwijt te raken. Niet alle kinderen luisteren even goed, dus het is belangrijk dat je het overzicht houdt.

Heb je een tip voor jongeren die ook graag skileraar willen worden?

Gewoon doen, je krijgt er geen spijt van!!

Puck LeydesRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Interview: Student Sportkunde
Lees het interview met Menno, die vertelt over zijn studie Sportkunde aan de Haagse Hogeschool
Isa van Duin
Interview: Exchange student in NYC
Lees het interview met Puck die als exchange student in New York woonde en studeerde.
Isa van Duin