Youngpwr

Hoe ga je om met groepsdruk?

 2 minuten lezen

Groepsdruk is een iets dat iedereen vast weleens ervaart op school, werk, bij vrienden of zelfs binnen de familie. Maar hoe blijf je ook op deze momenten de baas over jezelf? Als je goed om gaat met groepsdruk groei je vaak als persoon en je leert jezelf steeds beter kennen. Maar hoe sta je boven groepsdruk? YoungPWR geeft tips om de baas te blijven over jezelf.

Zelfbewustzijn

Wat helpt is om heel goed te beseffen wie je echt bent en wat jouw doelen zijn. Wat wil je bereiken en wat wil je voorkomen? Wanneer je zelfbewust bent, ben je veel beter in staat om te dealen met groepsdruk. Maak met jezelf afspraken over wat je wel en niet wilt. Houd je vast aan deze afspraken. Dit helpt je echt om minder snel mee te gaan met (de meningen van) anderen.

Praten

Als je groepsdruk ervaart is het goed om hierover te praten. Doe dit met een persoon die je vertrouwt en bij wie jij je op je gemak voelt. Het erover praten met andere personen kan je nieuwe inzichten geven over de situatie. Iedereen weet wat groepsdruk is, dus wees niet bang om hier vragen over te stellen.

Blijf wie je bent

Het is logisch dat je het leuk vindt om vrienden te maken en om aardig gevonden te worden. Je wilt erbij horen, dus je gedraagt je volgens de (vaak ongeschreven regels) van de groep. Daardoor maak jij vast wel eens een keuze die je zelf niet zou maken. Het is fijn om bij een groep te horen, maar het is belangrijk dat dit niet ten koste gaat van wie jezelf echt bent. Jij als persoon bent goed genoeg en je hoeft jezelf nooit te veranderen om erbij te horen :)

Nee, dit wil ik niet

Durf nee te zeggen als je ergens niet mee eens bent. Kom voor jezelf op en houd je eigenwaarde. Wil je iets niet, doe het dan niet. Nee zeggen stelt je in staat om aan je eigen waarden, jouw overtuigingen en dingen die voor jou belangrijk zijn in het leven vast te houden. Maak altijd een eigen keuze, ook als de groep het daar niet mee eens is.

Time is key

Het beheersen van groepsdruk gaat niet in één keer. Dit heeft tijd nodig. Wees geduldig en verwacht niet dat het gelijk lukt. Het proces gaat met vallen en opstaan. Als het even tegenzit, straf jezelf niet, maar leer ervan! Reflecteer op wat er gebeurt en ga met jezelf na hoe je in de toekomst hier anders mee omgaat.

Wil je graag met iemand praten?
Maar weet je niet met wie? Ga een keertje langs bij Welzijnskwartier.

Elise BaderRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Geef je zelfvertrouwen een boost
Hoe meer je vertrouwt op jezelf, hoe beter je je voelt. Zelfvertrouwen is belangrijk want dit leidt tot meer succes.
Elise Bader