Youngpwr

De 4 beste manieren om jouw bedrijf te financieren

 3 minuten lezen

Hoe kun jij jouw nieuwe bedrijf of idee financieren? In dit artikel lees je in grote lijnen de beste en meest gebruikelijke manieren voor financiering. In latere artikelen gaan we natuurlijk dieper in op alle soorten van de financiering.

1. Eigen geld of geld van jouw bedrijf

Dit is de makkelijkste en meest logische oplossing. Spaargeld dat je hebt gespaard, kan je gebruiken om je bedrijf realiteit te maken. Als je weet hoeveel je nodig hebt dan kun je het deel dat je gespaard hebt voor deze start gebruiken. Als dat genoeg is ben je klaar, zo niet, dan moet je door naar de volgende stap.

Als je al een eigen bedrijf hebt en je wilt meer investeren kijk dan of je de huidige un je winst kan verhogen. Misschien kan je de kosten omlaag brengen of jouw producten duurder maken. Zo verbetert de marge en hou je meer geld over om te investeren in iets nieuws.

2. Vrienden of familie

Je kunt natuurlijk ook vrienden en familie vragen of zij willen investeren in jouw bedrijf of idee. De meeste jongeren die financieel geholpen worden door familie, worden vaak door (groot)ouders geholpen. Als je kiest voor deze optie hou dan de persoonlijke relaties altijd in je achterhoofd. Als het fout gaat kan de relatie verslechteren. Bespreek daarom dus goed hoe je het terug betaalt, of dat het een gift is. En zet alle afspraken goed op papier met een handtekening van beide partijen.

3. Informele investeerders

Dit is eigenlijk niet heel anders dan de vorige optie maar deze financiers staan verder weg qua persoonlijke band. Het gaat hier om verre familie, kennissen of zelfs wildvreemde personen. Deze financiers zullen meer zakelijk dan persoonlijk naar jouw bedrijf en pitch kijken. Die zakelijkheid zie je ook terug in wat zij terugvragen in de vorm van rendement. Vaak krijg je te maken met rente op de lening en aandelen (of om deze na een bepaalde periode te kopen).

4. Externe financiers

Externe financiers zijn er in verschillende vormen. We laten deze allemaal zien.

Banken

Deze optie is algemeen bekend maar toch vaak nog best lastig om voor elkaar te krijgen. Banken zoeken naar zekerheid en dat kun jij waarschijnlijk niet bieden. In de praktijk blijkt namelijk dat een groot deel van de nieuwe bedrijven het niet overleeft, dus voor banken een te groot risico. Zeker wanneer je geen eigen geld inbrengt. De bank wil dan alles van jou en jouw bedrijf. Dan nog blijft het altijd spannend of de bank met alle informatie een lening gaat verstrekken. De rente van een lening hangt af van het risicoprofiel: hoe hoger het risico voor de bank, hoe hoger de rente. Natuurlijk heeft de omvang van de lening ook effect op de prijs van een lening.

Een voorbeeld van een bank waar goed naar starters wordt geluisterd is Qredits. Naast financiering bieden zij ook ondersteuning en begeleiding, waardoor meer starters blijken te overleven en Qredits daardoor hun leningen meestal terugkrijgen. Qredits is een bedrijf dat ook kleine leningen mogelijk maakt. Je kan op hun website handige hulpmiddelen terugvinden.

Leasemaatschappijen

Een leasemaatschappij financiert een bedrijfsmiddel en geeft het via lease aan jou in gebruik of eigendom. Maandelijks betaal je een bedrag (leasetermijn) aan de leasemaatschappij voor het gebruik van het bedrijfsmiddel.

Deze financiers komen dus in beeld als er geïnvesteerd wordt in een specifiek bedrijfsmiddel zoals een auto of ander groot materieel. Er bestaan verschillende vormen van lease. Ook zijn er leasemaatschappijen die gespecialiseerd zijn in bepaalde objecten, bijvoorbeeld landbouwmachines of transportmiddelen. Er zijn zelfs leasemaatschappijen die zich richten op financiering van tweedehands objecten.

Factormaatschappijen

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Een ondernemer draagt zijn facturatie en debiteurenrisico over aan een gespecialiseerd bedrijf, de factoringmaatschappij.

Deze komen met name in beeld bij bedrijven die fysieke producten verkopen die ingekocht en verkocht moeten worden. Wanneer je een factuur voor geleverde goederen hebt gestuurd en de klant hoeft bijvoorbeeld pas over een maand te betalen, dan kunnen zij een groot deel van deze factuur voor de geleverde goederen voorschieten. Natuurlijk betaal je daar ook een prijs voor in de vorm van rente en een factorloon. Dit is meestal niet goedkoop.

Financieringsmaatschappijen/fintech bedrijven

Dit soort maatschappijen kunnen van alles doen, maar zijn vaak de duurste oplossing. Op basis van ratings van onafhankelijke bureaus of op basis van transactie-analyses van het betalingsverkeer nemen zij besluiten om te financieren. Over het algemeen is dit niet de beste oplossing voor starters, omdat die nog geen transactiehistorie van een jaar of langer hebben.

Crowdfundplatform

Via deze platforms wordt voor jouw investering of idee geld opgehaald bij aangesloten leden van het platform. De leden kunnen bedrijven en particulieren zijn, die vanaf bijvoorbeeld €100 mee financieren. Van belang hierbij is dat zij worden getriggerd door een aantrekkelijke pitch over jouw bedrijf of idee. Daarbij wordt natuurlijk ook gekeken naar het rendement.

Dit artikel is geschreven samen met onze coach op het gebied van financieren, Hans van Klaveren van Credion Bollenstreek.

Levy EversRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Wat kost mijn eigen bedrijf?
Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar welke kosten moet je echt maken.
Roos van Duin