Youngpwr

Mediteren is goed voor je mental health

 3 minuten lezen

Voelt het soms alsof je hoofd volledig overspoeld wordt door chaos? Of merk je dat je moeite hebt met slapen omdat je met talloze dingen bezig bent? Ontdek hoe meditatie de perfecte oplossing kan zijn! YoungPWR legt uit waarvoor en hoe je kunt mediteren.

Stressbeheersing

Iedereen ervaart wel eens stress. Het kan gaan om stress voor je studie, het ervaren van prestatiedruk, werkstress of om een andere reden. Hierbij helpt meditatie je om even een break te nemen en weer kalm te worden. Doe dit op een rustige plek. Be in the moment en laat jouw gedachten zonder oordeel voorbijgaan. Laat bij elke uitademing spanning los. Je kunt hierbij ook een meditatie app of rustige muziek aanzetten.

Jezelf beter leren kennen

Meditatie helpt niet alleen bij het beheersen van je stress, maar van allerlei emoties. Het is normaal om je af en toe onzeker, boos, angstig of verdrietig te voelen. Met meditatie kun je ontdekken hoe je het beste met jouw emoties kunt omgaan. Probeer bewust te reflecteren op jezelf en je eigen gevoelens. Waarom voel je je zo en wat kun jij voor jezelf verbeteren? Uiteindelijk zul je merken dat je jezelf steeds beter leert kennen.

Beter slapen

Wanneer het je niet goed lukt om te slapen, kan meditatie je hierbij helpen. Zorg ervoor dat je lekker gaat liggen. Kalmeer je gedachten door aan een ontspannend beeld te denken. Focus dan op je ademhaling en laat stress los bij elke uitademing. Het is een soort stress-detox voor je brain. Je slaap wordt dieper en waarschijnlijk veel lekkerder. Je zult merken dat je door meer slaap energieker wordt en een frisse start hebt in de ochtend.

Meer energie

Je kunt ook juist meer energie krijgen door te mediteren. Zo is het soms moeilijk om je bed uit te komen, vooral als je even in een winterdipje zit. Probeer dan eens om eerst te mediteren of om mindfulness toe te passen. Ga bewust nadenken over wat jouw doel van de dag is en wat jij graag wilt doen. Jij bepaalt ten slotte hoe jouw dag eruit ziet. Na bewust nagedacht te hebben over hoe jij de dag gaat invullen, merk je dat het opstaan een stuk makkelijker gaat.

Wil je meer weten over meditatie? Neem hier dan een kijkje.

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Hoe voorkom ik een burn-out?
Een burn-out komt steeds vaker voor. We willen namelijk te veel dingen doen. Lees hier hoe je dit voorkomt.
Suzan Schouten
Betere cijfers halen voor een toets
Tips hoe je zonder stress goede cijfers haalt
Suzan Schouten