Youngpwr

Hoe voorkom ik een burn-out?

 4 minuten lezen

Een burn-out komt steeds vaker voor in onze generatie. Maar wat is een burn-out eigenlijk? En hoe voorkom je een burn-out? In dit blog geeft YoungPWR jou tips om je stresslevel zo laag mogelijk te houden en daarmee de kans op een burn-out te verkleinen!

Wat is een burn-out?

Een burn-out betekent dat je voor een lange tijd te veel stress hebt gehad. Er zijn verschillende activiteiten of verplichtingen die jou veel spanning kunnen geven. Bijvoorbeeld door school of een drukke (bij)baan. Of er is misschien veel gebeurd in een korte tijd: een verhuizing, nieuwe baan, sterfgeval enzovoorts en/of je ervaart problemen. Wanneer je het overzicht kwijtraakt en de spanning te veel wordt, raak je overspannen. Hier komen klachten zoals moeheid, concentratie- en geheugenproblemen en prikkelbaarheid bij kijken. Ook voelt het alsof je geen grip meer hebt op jouw situatie, het lukt niet meer om je dagelijkse bezigheden goed te doen. Wanneer deze klachten voor een langere tijd aanhouden en je merkt dat je uitgeput bent, dan heb je last van een burn-out.

Klachten bij een burn-out

Bij een burn-out is er zowel lichamelijk als geestelijk sprake van vermoeidheid. Bij lichamelijke vermoeidheid bedoelen we een uitgeput gevoel. Vaak slaap je onrustig. Bij geestelijke vermoeidheid is het bijvoorbeeld lastig om je te concentreren of dingen te onthouden. Daarnaast kun je last hebben van prikkelbaarheid. Zo kun je snel boos of geïrriteerd worden en kun je niet goed tegen drukte en lawaai. Ook zijn veel piekeren, huilen en een gejaagd gevoel hebben veel voorkomende klachten. Het kan voelen alsof je al jouw problemen even niet meer aankunt en de controle verliest. En de dagelijkse bezigheden zoals studie, stage, werk, of je dagelijkse contacten spreken lukken niet meer zo goed als eerst.

Stress verminderen

Om de spanning te verminderen wil je weten welke activiteiten jou die spanning geven. Ook is het belangrijk om helder te krijgen wat jou juist energie geeft. Bijvoorbeeld vrienden en familie, een sport beoefenen of een hobby uitvoeren. YoungPWR heeft een aantal tips voor jou samengesteld zodat jij minder stress ervaart:

 1. Zorg voor een routine. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. En probeer ervoor te zorgen dat je iets te doen hebt die dag, zolang het niet te veel is
 2. Doe elke dag iets dat je leuk vindt (al is het maar 10 minuten!)
 3. Probeer eens meditatie of mindfulness oefeningen
 4. Veel bewegen is key
 5. Wandelen is ook goed voor je. Luister naar de natuur of naar ontspannen muziek
 6. Zoek een hobby waarbij je je creativiteit en emoties kwijt kunt zoals tekenen, schilderen of een muziekinstrument bespelen
 7. Eet gezond
 8. Drink weinig of geen alcohol en neem geen drugs
 9. Schrijf je gedachten op, zo maak je je hoofd leeg. Of praat erover met iemand die je vertrouwt
 10. Leg je telefoon even weg, of zet een timer op sociale media apps die jou veel prikkels geven (en dus helemaal niet ontspannen)

Hulp zoeken

Als je burn-out klachten ervaart is het goed om hulp in te schakelen. Dat kan op verschillende manieren:

 • Ga naar de huisarts. Die kan jou doorverwijzen naar een praktijkondersteuner van de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). Je praat daar over de factoren die jou spanning geven en hoe je daar mee omgaat.
 • Mocht er meer hulp nodig hebben, word je doorverwezen naar een psycholoog voor een passende en vaak langere behandeling
 • Ga naar het loket van voor Ieder 1. Check het blog op de YoungPWR site hoe dit werkt.
 • Voor een luisterend oor kun je terecht bij de jongerenwerkers van Welzijnskwartier
Suzan SchoutenFounder @ Youngpwr

Gerelateerde artikelen

SchuldHulpMaatje: gratis hulp bij geldzorgen
Maak jij je wel eens zorgen om geld? Dat is helemaal niet gek. SchuldHulpMaatje biedt jou betrouwbare hulp.
Elise Bader
Gratis workshop tegen sombere gevoelens
Tijdens 8 trainingen leer je hoe sombere gevoelens ontstaan en hoe je deze overwint. Start 16 mei of 25 november 2024.
Elise Bader
Hoe stop je met uitstelgedrag?
Tips over stoppen met uitstelgedrag
Nikki Silvis