Youngpwr

Balans in studie, werk en vrije tijd

 4 minuten lezen

Soms is het best lastig om een goede balans in studie, werk en vrije tijd te vinden. Heb je het idee dat de balans niet klopt en je te weinig tijd hebt om leuke dingen te doen? YoungPWR geeft jou tips om de perfecte balans te vinden en te behouden.

Tip 1: Planning is key

Een goede planning is het begin van balans in je leven. Maak een overzicht van al je verplichtingen. Denk aan je werkuren, studie uren en afspraken. Zo zie je ook gelijk wanneer je vrije tijd hebt. Plan die tijd alvast voor iets leuks. Maak een realistische planning. Door vooruit te plannen, verminder je stress en creëer je echt ruimte voor ontspanning.

Tip 2: Prioriteiten stellen

Kijk naar wat de belangrijkste taken zijn in je studie en/ of werk, en geef prioriteit aan deze taken. Dit helpt je om gefocust te blijven en voorkomt dat je overspoeld wordt door taken. Kijk elke ochtend naar je planning en begin met dat wat prioriteit heeft. Heel belangrijk: Leer om nee te zeggen tegen dingen die voor jou minder belangrijk zijn of te veel worden.

Tip 3: Tijd verdelen

Efficiënt omgaan met je tijd is heel belangrijk. Probeer een tijdslimiet aan te houden voor een bepaalde taak. Vermijd ook uitstelgedrag. Zo heb je meer tijd om te ontspannen of met vrienden af te spreken.

Tip 4: Zorg goed voor jezelf

Ook heel belangrijk is het om goed voor jezelf te zorgen. Neem voldoende rust, eet gezond en blijf actief. Een goede fysieke en mentale gezondheid is belangrijk om effectief te kunnen studeren en werken. Plan dus regelmatig een moment van rust voor jezelf in.

Tip 5: Wees flexibel

Realiseer je dat plannen soms kunnen veranderen. Wees flexibel en pas je aan wanneer iets anders gaat dan je had verwacht. Accepteer dat niet alles altijd volgens plan verloopt en blijf rustig bij veranderingen.

Het vinden van een goede balans is een leerproces en is voor iedereen ook anders. Kijk regelmatig terug naar je planning en ontdek wat wel en niet werkt voor jou. Pas je aanpak beetje bij beetje aan om de optimale balans voor jou te vinden.

Nadine KuijlRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Gratis E-learning voor minder stress
Tijdens de e-learning Stressles leer je de vijand 'stress' kennen en hoe je deze kunt verslaan.
Elise Bader
Bewegen is goed voor je brain
Hoe meer je beweegt, hoe beter je brein werkt. Minder stress en meer geluk.
Nikki Silvis