Youngpwr

Welke (bij)baan past bij mij? 6 tips die je daarbij helpen

 3 minuten lezen

Het is een uitdaging, een (bij)baan zoeken die perfect bij je past. Hieronder lees je 6 tips die je hierbij helpen!

1. Kijk naar je persoonlijkheid

Bij het zoeken van een (bij)baan is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt over je persoonlijkheid. Wat wil ik leren? Wat vind ik leuk? Jouw antwoorden op deze vragen moeten goed passen bij de baan die je uiteindelijk kiest.

2. Denk na over je competenties

Kijk kritisch naar waar je goed en wat minder goed in bent. Heb je bijvoorbeeld een vlotte babbel? Kijk dan eens naar een (bij)baan in de horeca!

3. Check je planning

Kijk goed naar hoeveel tijd je aan je (bij)baan kwijt wilt zijn. Hoe ziet jouw planning er elke week uit? Als je weinig tijd hebt en je planning elke week anders is, is het goed om een (bij)baan zoeken met flexibele werktijden of een (bij)baan die je in de avonduren kunt doen.

4. Vraag anderen

Vraag tips aan vrienden, je ouders of andere volwassenen om je heen. Vraag waar zij jou goed en minder goed in vinden. Zij weten misschien een (bij)baan die bij jou past, of hebben al leuke vacatures voor jou gezien! Vraag ook eens advies aan je leraar. Zij kunnen je vaak ook goed helpen omdat zij jou op een andere manier kennen dan je familie.

5. Kijk naar wat je later wilt doen

Weet jij al wat je later wilt gaan doen? Probeer dan een (bij)baan te vinden die hierbij past. Zo zie je meteen of je die richting wel echt leuk vindt en doe je tegelijkertijd de juiste ervaring op.

6. Doe een test

Op internet zijn veel testen te vinden die je helpen bij het vinden van een bijbaan die bij jou past. Bijvoorbeeld deze.

Bronnen:

https://scholieren.nibud.nl/artikel/waar-vind-ik-een-bijbaan/
https://www.jobpersonality.com/persoonlijkheid-en-werk

Dit blog is geschreven samen met Suzan Schouten van Youngpwr

Britt van der JagtRedacteur @ YoungPWR