Youngpwr

Wat is autisme?

 3 minuten lezen

Bij jongeren met autisme werken de hersenen op een andere, unieke manier. Dit heeft invloed op heel veel dagelijkse dingen zoals hoe iemand communiceert, met anderen omgaat en de wereld om zich heen ervaart. Vijf belangrijke kenmerken:

1. Moeite met communicatie en onderhouden van vriendschappen

Sommige jongeren met autisme vinden het lastig om te begrijpen hoe ze met anderen moeten praten of omgaan. Dit komt omdat het voor hen moeilijker is om non-verbale signalen (bijvoorbeeld boos of geïrriteerd kijken) en emoties te begrijpen. Mensen met autisme voelen dit niet natuurlijk. Zij moeten leren hoe om te gaan met verschillende situaties. Vanaf een jaar of 13 tot 25 is het soms meer zichtbaar. Het sociales is dan opeens veel complexer en ze hebben nog niet geleerd hoe zij met verschillende situaties om moeten gaan. Bij volwassenen is het daarom soms minder zichtbaar. Zij hebben zich al veel meer zaken aangeleerd.

2. Sterke interesses in een paar dingen

Jongeren met autisme zijn soms heel geïnteresseerd in specifieke onderwerpen. Denk aan gamen, dieren, het heelal, schrijven, lezen of iets anders. Het lijkt wel alsof ze helemaal opgaan in hun interesses. Als ze hiermee bezig zijn is het heel moeilijk om te stoppen.

3. Herhalende bewegingen (stimming)

Sommige jongeren met autisme herhalen vaak dezelfde handelingen of woorden. Dit helpt hen om rustig te blijven in stressvolle situaties. Of om zich beter te concentreren op wat jij zegt. Het lijkt dan of iemand niet naar je luistert, maar ze doen juist extra hun best om te volgen wat jij zegt.

4. Voorkeur voor vaste structuur

Jongeren met autisme gaan heel op een vaste voorspelbare structuur. Zij houden van routine en voelen zich vaak ongemakkelijk bij veranderingen. Bij een plotselinge verandering worden zij soms angstig of boos.

5. Gevoeligheid voor prikkels

Harde geluiden, fel licht en andere prikkels voelen vaak veel intenser aan bij jongeren met met autisme. Hoe heftiger de prikkels hoe sneller zij afgeleid zijn. Als de prikkels te hoog oplopen uit dit zich vaak in een 'melt-down'. Ze worden even heel boos of verdrietig. Daarna is de spanning eruit en is er weer meer rust. Het is dus heel belangrijk om de hoeveelheid prikkels te beperken.

Iedereen met autisme is anders...

Autisme is bij iedereen anders. Sommige jongeren vertonen duidelijke kenmerken, terwijl anderen slechts enkele symptomen hebben. Sommige kunnen er prima mee dealen en een gewoon onderwijs volgen, terwijl anderen het echt beter hebben op speciaal onderwijs.

Het begrijpen van de kenmerken van autisme is echt handig. Zo begrijp je veel beter waarom iemand doet wat hij of zij doet. En zo weet je ook dat die persoon sommige dingen echt probeert, maar niet altijd direct kan. En het dus nooit persoonlijk bedoelt of express doet.

Goede bronnen:
Geefmedevijf.nl
Het Insta account van Suzanne Rijken (18 jaar). Zij heeft autisme en vertelt er alles over.
@autiesuus

Suzan SchoutenFounder @ Youngpwr

Gerelateerde artikelen

Gratis e-learning: Hoe ga ik om met autisme in een relatie
Wil je beter begrijpen wat autisme binnen een relatie betekent? Check deze e-learning.
Elise Bader
Wat is hoogbegaafdheid?
Lees hier de kenmerken van hoogbegaafd zijn
Josephine Jacobs