Youngpwr

Tips voor het geven van een goede presentatie

 3 minuten lezen

Zowel op de middelbare school als tijdens je studie is de kans groot dat je een aantal presentaties moet geven. Als jonge ondernermer en werkenmer komt dit natuurlijk ook vaak voor. Omdat dit nog weleens spannend kan zijn, geven we je in deze blog tips voor het geven van een goede presentatie.

Goede voorbereiding

Zoals bij veel dingen is ook voor een presentatie een goede voorbereiding van belang. Zorg dat je op tijd begint en genoeg weet over het onderwerp waarover je een presentatie moet houden. Dit zorgt er niet alleen voor dat je genoegt tijd hebt om je tekst uit je hoofd te leren, maar ook dat je zekerder bent van jezelf en dus minder zenuwachtig overkomt.

Oefen van tevoren

Oefen je presentatie van tevoren, zodat je weet welke zinnen goed klinken en wat je lastig vindt om te onthouden. Deze tekst kan je dan eventueel opschrijven en bij de hand houden. Let bij het oefenen ook op de tijd, dan weet je of je presentatie lang genoeg is of juist korter moet zijn. Bovendien ben je geneigd bij een presentatie sneller te praten dan normaal, dus oefen let daarop tijdens het oefenen. Blijf ademhalen ;-)

Presentatievorm: start met een knaller.

Afhankelijk van de richtlijnen die bij jouw presentatie horen (dit zal op de middelbare school anders zijn dan bij bijvoorbeeld een werkpresentatie) kan je je presentatievorm aanpassen. Over het algemeen hou je jouw publiek het beste vast door niet te lang achter elkaar te praten. Wissel jouw uitleg af met video’s of zet jouw publiek zelf aan het werk. Dat kan je doen door bijvoorbeeld vragen te stellen aan je publiek of ze een opdracht te geven. Zo denken ze zelf ook mee over het onderwerp. Zorg als je een PowerPoint mag gebruiken (meestal wel maar dat zal afhankelijk zijn van wat de eisen van school zijn, of wat het beste oogt bij een potentiële klant) dat je altijd start met een knaller; dan heb je de aandacht in een keer te pakken. Zorg er verder voor dat de slides niet te vol staan met tekst. Gebruik mooi groot beeld, grafieken, infographics etc.

Ontspannen

Als je over het algemeen zenuwachtig wordt van het houden van presentaties, probeer dan goed te ontspannen. Zorg ervoor dat je presentatie ruim van tevoren klaar is zodat je er de avond ervoor niet meer aan hoeft te werken, maar met iets anders (ontspannends) bezig kan zijn. Kom op de dag zelf ook op tijd zodat je genoeg tijd hebt om je mentaal voor te bereiden en tot rust kan komen voordat je begint. Zet je voeten goed op de grond, even “aarden” ademhalen en vertel je verhaal. Bedenk altijd: jij weet nu meer van dit onderwerp dan jouw publiek. En zij vinden het leuk om naar jou te kijken.

Nikki SilvisRedacteur @ YoungPWR