Youngpwr

Zo schrijf je een goede motivatie bij je CV

 2 minuten lezen

Met een goede motivatie waarom je in een bijbaan wilt werken is de kans groot dat je op gesprek mag komen. Het schrijven van een motivatie is soms nog best lastig. Hier geven we je tips.

Als je solliciteert op een (bij)baan of stage wordt er vaak, naast een cv, een motivatie gevraagd. In deze motvatie vertel je waarom jij geschikt bent voor deze specifieke (bij)baan. Waarom moeten ze voor jou kiezen? Dit is dus anders dan de algemene gegevens die in jouw CV staan. Een CV is meer een opsomming van jouw persoonlijke gegevens, opleiding en werkervaring als je die hebt.

Begin direct en duidelijk.

Zeg in de eerste zin direct waarom je enthousiast bent. Dit is het eerste wat gelezen wordt. Hoe aantrekkelijker dit is, hoe groter de kans dat men doorleest en enthousiast wordt over jou. Een voorbeeld:" Ik ben heel enthousiast over deze <naam bijbaan> omdat dit helemaal aansluit bij mijn persoonijke interesses en opleiding. Ik ben enthousiast, hou van werken in de buitenlucht, ik ben niet verlegen en praat graag met mensen." En dan vertel je nog wat meer over jezelf.

Vertel wie je bent, schrijf persoonlijk.

Ook niet onbelangrijk; vertel in je motivatie wie je bent, waar je enthousiast over bent en wat je ervaringen zijn tot nu toe. De motivatie is ideaal om precies de juiste dingen over jezelf te vertellen die gunstig zijn voor de bijbaan/stage waarop je solliciteert. De vacature waar je op reageert heeft altijd een aantal eisen waaraan jij moet voldoen. Speel in jouw motivatie hierop in als je over jezelf vertelt, maak het zo concreet mogelijk. **Een voorbeeld: ** “Ik vind het leuk om met mensen te praten. Dat heb ik ervaren toen ik op school heb meegewerkt aan een opendag voor ouders. Ik sprak ouders aan en vond het leuk om hun vragen te beantwoorden.”

Vertel wat je wilt leren.

Een motivatie is dus een stuk persoonlijker dan een cv, en er is ook ruimte voor een toekomstbeeld; vertel over je ambities en wat je hoopt te leren tijdens je baan of stage.

Afsluiten.

Sluit je brief netjes af en actief af. “Ik hoop spoedig iets te horen, met enthousiaste groet." Zet jouw telefoonummer erbij, zodat je makkelijk bereikbaar bent.

Laatste tips!

  1. Er zijn een heleboel voorbeelden te vinden van motivaties op internet. Gebruik deze als inspiratie, maar neem ze niet 100% over. Dat wordt direct gezien
  2. En.. heel belangrijk: lees je brief nog een keer goed door op spelfouten. Of vraag iemand anders deze te lezen als je bang bent dat je de fouten niet meer ziet.

Succes!

Nikki SilvisRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Hoe bereid ik mij voor op een sollicitatiegesprek?
Zenuwen voor een sollicitatiegesprek? Dat is heel normaal. Een goede voorbereiding zorgt voor zelfvertrouwen en zo laat je een betere indruk achter!
Roos van Duin