Youngpwr

Hoe neem ik netjes ontslag?

 3 minuten lezen

Hieronder vind je een aantal tips die je helpen om op een nette manier ontslag te nemen.

Neem nooit te vroeg ontslag

Als je een (bij)baan opzegt voor een andere (bij)baan, doe dat pas als het getekende contract (of een bevestigende email als het om een bijbaan gaat) van je nieuwe (bij)baan binnen is. Je weet nooit of er op het laatste moment nog iets misgaat.

Neem op het juiste moment ontslag

Je hebt over het algemeen altijd een opzegtermijn van 1 maand. Het is dus belangrijk als je snel wilt wisselen, dat je voor het einde van de maand je (bij)baan opzegt.

Maak een afspraak met je leidinggevende

Om te beginnen is het goed om aan je leidinggevende te vragen wanneer je langs kan komen voor een gesprek (of maak een digitale afspraak als face to face niet kan). Als de afspraak staat, kan je ook niet meer terug. Na het gesprek kan je jouw ontslagbrief sturen om het ontslag te bevestigen, maar bij een bijbaan is dat meestal niet nodig.

Neem nooit zomaar ontslag via Whatsapp, de mail of via de telefoon. Dit wordt niet gewaardeerd door jouw werkgever en maakt de kans klein om ooit terug te komen als je dat zou willen. Kortom, neem dus altijd face to face ontslag, zo vermijd je ook dat dingen verkeerd begrepen worden.

Blijf netjes en eerlijk

Tijdens het gesprek kan je zeggen dat je ontslag wilt nemen. Blijf altijd netjes en eerlijk. Het is te begrijpen dat het moeilijk is om te zeggen dat je het werk niet meer leuk vindt. In plaats daarvan kan je zeggen dat je toe bent aan iets nieuws of iets hebt gevonden wat beter bij jou past.

Opzegtermijn

Bij het indienen van een ontslag heb je bijna altijd te maken met een opzegtermijn. Dit zijn de weken of maanden dat je nog moet blijven werken tot je laatste werkdag. Meestal kun je jouw openstaande vakantiedagen hiervan aftrekken in overleg met je werkgever. Check dus vooraf hoeveel vakantiedagen je nog hebt staan.

Concurrentiebeding

Dit zal in de beginfase van je carrière niet veel voorkomen, zeker niet bij een bijbaan, maar check voor de zekerheid even of er een concurrentiebeding in je contract staat. Soms staat hier vermeld dat je de eerste maanden of zelfs jaar na ontslag niet bij een concurrerend bedrijf mag werken.

Succes met de volgende stap in je carrière!

Dit artikel in geschreven samen met Lonneke van Erp, HR manager

Bronnen:

http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/afronding/ontslag-nemen

Britt van der JagtRedacteur @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Hoe bereid ik mij voor op een sollicitatiegesprek?
Zenuwen voor een sollicitatiegesprek? Dat is heel normaal. Een goede voorbereiding zorgt voor zelfvertrouwen en zo laat je een betere indruk achter!
Roos van Duin
Hoe maak ik een goed cv?
Als je op zoek gaat naar werk is een goede cv (curriculum vitae) super belangrijk. Zo maak je een goede start.
Roos van Duin