Youngpwr

Interview: Julie over haar studie Kunst en Economie

 3 minuten lezen

Julie Scheurink (23) studeert Kunst en Economie in Utrecht. Ze vertelt ons over haar studiekeuze, hoe de studie in elkaar zit en wat je er allemaal mee kunt doen.

Wie ben je?

“Mijn naam is Julie Scheurink, ik ben 23 jaar en ik studeer Kunst en Economie op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ik zit in mijn derde jaar en ik loop momenteel stage bij de VPRO.”

Wat houdt deze studie in?

“De studie Kunst en Economie focust zich op de managementkant van de kunsten. Je kunt na deze studie van alles gaan doen, het is zo breed dat er niet één bepaald beroep uit komt. Dus alles wat maar iets te maken heeft met ondernemen, managen, productie, communicatie en nog veel meer, (maar wel binnen de kunst) kun je met deze studie doen! Vanaf HAVO niveau kun je deze opleiding gaan doen. De studie duurt 4 jaar.”

Waarom heb je jouw studie gekozen?

“Ik vond het heel moeilijk om een studiekeuze te maken, ik heb ook eerst twee tussenjaren gehad. Ik vond geen enkele studie interessant klinken, behalve Kunst en Economie. Ik heb er altijd al heel erg van gehouden om mij te omringen met kunst, maar was zelf niet echt goed in het uiten van deze kunst. Deze studie is perfect voor mensen die het zelf niet (goed) kunnen, maar het wel heel leuk vinden om te werken met kunstenaars in verschillende kunstdisciplines.”

Hoe heb je je studie gekozen? Ben je naar opendagen geweest?

“Ik ben bij de open dag geweest van deze studie en ik heb een meeloop dag gevolgd. Verder heb ik ook veel informatie van de site afgehaald.”

Waar heb je naar gekeken/op gelet?

“Voor mij is de sfeer in een school erg belangrijk, ik voel al vrij snel of ik me thuis voel op een plek of niet. Gelukkig was dit op de HKU snel het geval. Verder heb ik gekeken of ik de vakken die ze geven op deze studie interessant vond.”

Heb je tips voor het kiezen van een studie?

“Niet nadenken over of je veel geld gaat verdienen of hoeveel baanmogelijkheden er zijn in het werkveld van de studie die je gaat doen. Het belangrijkste is of je de studie wel leuk vindt, dan komt het daarna altijd goed!”

Wat vind je het leukste aan deze studie?

“Wat erg leuk is, is dat je erg vrijgelaten wordt in hoe je de studie wil invullen. Je hebt natuurlijk vaste onderdelen waar een opdracht aan moet voldoen, maar je kan altijd een stukje zelf beslissen en je creativiteit er aan toevoegen.”

Krijg je alleen les op school of ook in de praktijk?

“Ik krijg voornamelijk les op school, maar we hebben vaak dagen waar we naar een museum gaan of een rondleiding krijgen in bijvoorbeeld Tivoli Vredenburg.”

Hoe is de studie ingedeeld?

“Na 1,5 jaar kies je een specialisatie. Je kunt kiezen uit media, theater, muziek, mode, design en event. In het derde jaar moet je stage lopen en een minor volgen. Zo heb ik het eerste semester een minor gevolgd op de Hogeschool van Amsterdam. De minor die ik heb gevolgd is Video en Televisie, tijdens deze minor heb ik allerlei verschillende video’s gemaakt zoals promovideo’s, reportages, online content en documentaires.”

foto juul 2.jpeg

Zou jij deze studie aanraden aan jongeren die twijfelen?

“Het is een pittige studie, dus als je erg twijfelt zou ik het niet aanraden. Je moet het echt willen.”

Waarom heb je voor een opleiding in Utrecht gekozen?

“Deze studie zit alleen in Utrecht, dus ik kon alleen hier studeren. Als deze studie in Amsterdam had gezeten had ik hem ook gekozen, maar als het veel verder weg zou zijn, had ik het misschien niet gedaan.”

Is de opleiding wat je ervan had verwacht?

“Ja, het is precies wat ik ervan had verwacht, dus dat is super fijn! Maar er zijn ook heel veel mensen die deze studie gaan doen en het totaal niet vinden zoals ze hadden verwacht. Toen ik begon, begonnen er 270 studenten. Nu in het derde jaar zijn er nog maar 100 over.”

Ben jij op kamers gaan wonen voor je studie?

“Het eerste jaar heb ik nog thuis gewoond, omdat mijn school maar 5 minuten fietsen was. Nu woon ik wel op kamers, omdat mij dat heel erg leuk leek en dat is ook zo. Ik hou van gezelligheid en veel mensen om mij heen. Ik woon nu met 7 andere mensen dus dat is erg leuk.”

Hoe heb jij jouw kamer gevonden?

“Ik heb via de facebook groep Kamer in Utrecht gereageerd op wat berichten en werd toen uitgenodigd voor een hospiteeravond, en toen werd ik uitgekozen. Ik heb heel er geluk gehad, want veel mensen moeten erg vaak hospiteren en bij mij ging het in één keer goed.”

Waar moet je op letten bij het op kamers gaan?

“Dat je vaker moet schoonmaken dan je van tevoren had bedacht. Zo kwam ik er op kamers pas achter hoeveel haren ik wel niet verlies haha.”

Hebben jullie een studentenvereniging?

“Er is een studievereniging van mijn studie genaamd Art Future Utrecht (AFU). Alleen ben ik hier geen lid van dus weet ik er niet zo veel van.”

Meer weten over deze studie? Neem een kijkje op de website van de HKU.

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR