Youngpwr

Interview met de KVK redacteur en adviseur

 5 minuten lezen

Gerdine werd twee keer uitgeloot voor haar droomstudie journalistiek. Toch schrijft zij nu artikelen voor jonge ondernemers bij de KVK. Een superleuke baan! Zij vertelt aan Youngpwr wat haar baan inhoudt en geeft tips over solliciteren en ondernemen.

Wie ben je?

“Mijn naam is Gerdine Annaars. Ik ben 53 jaar. Ik werk bij de KVK als redacteur en ondernemersadviseur voor jonge ondernemers van 8 tot 24 jaar.”

Wilde je dit werk als middelbare scholier ook al doen?

“Ik wilde na de middelbare school naar de school voor Journalistiek. Dat kwam omdat mijn leraar Nederlands tegen mij had gezegd dat ik goed kon schrijven. Dat had ik in mijn oren geknoopt en ik vond het ook leuk. Maar helaas, het lukte mij niet om te starten omdat ik twee jaar achter elkaar werd uitgeloot. Toen ben ik een andere richting ingeslagen. Retail en Small business. Wat ik mooi vind, is dat ik ondanks ik niet de journalistieke opleiding heb gedaan, ik nu journalistiek werk doe bij de KVK. Dus wat ik vroeger wilde doen, dat doe ik nu toch!”

Wat heb je gedaan om deze baan te krijgen?

“Ik heb mijn 1e baan bij de KVK gevonden via een advertentie in de krant. Ik heb heel bewust iets opvallends geschreven zodat ik eruit zou springen. Omdat het om de KVK ging heb ik bijvoorbeeld laten blijken dat ik zelf uit een echte ondernemersfamilie kom. Dat hielp. Ik mocht op gesprek komen. Er waren ongeveer 60 kandidaten. Het was een uitgebreide procedure. Twee gesprekken, een assessment (red: dat is een soort test, waar je als sollicitant doorheen moet en wordt beoordeeld) en de KVK heeft bij mijn vorige werkgever (mijn referentie) gevraagd hoe ik het daar deed. Uiteindelijk kreeg ik de baan.”

Met welke werkzaamheden ben je dagelijks bezig?

“Ik schrijf stukken voor de Kamer Van Koophandel voor de website, de social media en de nieuwsbrief. Dingen die soms ingewikkeld verwoord zijn, vertaal ik in makkelijkere en meer toegankelijke tekst. Ook adviseer ik jonge ondernemers. Via de telefoon, via mail of via social krijg ik vragen binnen. Daarna gaan we in gesprek. Ik lever ook informatie over jong ondernemerschap aan de interne Kennisbank. Dat is een platform voor werknemers om informatie te vinden over zaken waar ze meer over willen weten.”

Werk je vooral in een team of meer zelfstandig?

“Het leuke aan mijn werk is dat ik heel veel zelf kan bepalen. Ik plan mijn eigen agenda, ik bepaal zelf wat ik doe op een dag. Dus ik ben heel zelfstandig maar tegelijkertijd werk ik ook in een team en dat vind ik heel fijn. Ik hou van sparren met andere mensen. Dat geeft mij energie.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

"Het leukste is dat mijn werk een combinatie is van het adviseren aan jonge ondernemers in combinatie met schrijven. De vragen die zij hebben, kan ik direct omzetten in een blog, video of artikel. Ik vind het heel leuk om die dingen aan elkaar te knopen. En ik vind de doelgroep heel leuk, de jonge ondernemers, want die zijn heel enthousiast en hebben veel lef."

Hoe kom je aan de inspiratie van je blogs?

“Ik doe inspiratie op door middel van gesprekken met ondernemers en collega’s. Ik zorg ook dat ik weet wat er speelt bij jonge ondernemers. Ik volg het nieuws, ben geabonneerd op allerlei nieuwsbrieven en volg social media.”

Wat vind je het minst leuk aan je werk?

“Het minst leuk vind ik alles wat te maken heeft met procedures, processen, dingen regelen, plannen, overleggen, eindeloze vergaderingen. Het hoort erbij, maar vergaderen neemt toch wel aardig wat tijd in beslag.”

Waar ben je tot nu toe het meest trots op in jouw carrière?

“Dat het mij gelukt is om binnen de KVK het jonge ondernemerschap echt op de kaart te zetten. We hebben veel initiatieven opgezet om jonge ondernemers te helpen. Zoals startersdagen, een Youtube kanaal, een krant en we hebben een Raad van Kinderen gehad.”

Wat moet je echt goed kunnen om dit beroep te doen?

“Je moet goed kunnen doorvragen. Zodat er een gesprek ontstaat uit een losse vraag. Bijvoorbeeld als iemand tegen mij zegt dat diegene een nieuwe naam voor zijn of haar bedrijf wil. Dan geef ik niet alleen antwoord op die vraag maar dan stel ik ook andere vragen zoals, Waarom heb je een nieuwe naam nodig? Heb een nieuw product? Heb je ook een nieuwe doelgroep? Het doorvragen is niet alleen maar een techniek, het is ook de oprechte interesse die je moet hebben in mensen.”

Wat is je “hairy goal”, wat wil je bereiken op de top van je carrière?

“Het voelt dat ik nu eigenlijk een beetje op de top van mijn carrière zit. Wat ik nu doe, is alles wat ik altijd al wilde doen. Mijn opleiding en het schrijven is eigenlijk samengekomen. Ik zit nu helemaal in “mijn flow.”

Je vertelde al aan het begin van het interview dat je gestudeerd hebt, in hoeverre heb je profijt gehad van je studie bij je huidige functie?**

“Diploma’s en opleidingen helpen je sowieso wel. Niet alleen voor jezelf maar ook voor het krijgen van een baan. Je diploma opent toch wel echt deuren. De achtergrond van mijn studie retail en small business past natuurlijk perfect bij de KVK.”

Hoe bedoel je dat? Dat een diploma echt deuren voor je opent?

“Dat het door een diploma eerder lukt om bijvoorbeeld ergens binnen te komen of bijvoorbeeld een functie binnen te slepen. Omdat je kunt laten zien dat je dat diploma hebt. Daar draait het vaak toch wel om. En als je dan eenmaal werkt dan is het belangrijk dat je ook altijd blijft leren. Ik ben ook altijd blijven leren. Ook tijdens mijn tijd bij de KVK doe ik nog steeds opleidingen. Zo volg ik nu alsnog trainingen via mijn werk aan de Hogeschool voor Journalistiek. Het is zo belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen!”

Is er een andere opleiding waar je in je huidige functie misschien meer profijt van had gehad?

“Nou, ik adviseer ondernemers en dan is het ook wel handig om een bepaalde financiële/ fiscale achtergrond te hebben. Die heb ik door de jaren heen natuurlijk wel ontwikkeld, maar ik had misschien toch iets beter kunnen opletten tijdens economie.”

Wat is jouw beste tip voor iemand die voor de keuze staat: Wil ik doorstuderen of ga ik aan het werk?

“Ik krijg vaak jonge ondernemers aan tafel die heel succesvol zijn in het ondernemen. Zij overwegen dan te stoppen met hun studie. Ik adviseer hen bijna altijd: Ga door met je studie, want je hebt er echt altijd wat aan.”

Wat is je beste tip voor iemand die voor het eerst het business leven instapt?

“Wat ik zelf heel erg geleerd heb is dat je netwerk heel belangrijk is. Als mens heb je andere mensen nodig om je verder te ontwikkelen. Netwerken kun je fysiek doen, maar ook op LinkedIn. En dat je jezelf heel goed kan pitchen. Dat je kort en bondig kan vertellen wie je bent, wat je doet, waar je voor staat en wat je wil bereiken.”

KVK is voor zelfstandig ondernemers. Ben je of heb je ooit overwogen of zelf een onderneming te beginnen of als zzp’er aan de slag te gaan?

“Nee, ik heb dat nooit overwogen. Ik kom zelf uit een ondernemersgezin en ik heb gezien hoe hard je moet werken en hoeveel zorgen je hebt. Ik wilde dat voor mezelf eigenlijk niet. Als je onderneemt dan werk je niet voor een baas, maar dan zijn je klanten je baas."

Wat zijn de voordelen van werken in loondienst, ten opzichte van een zzp’er volgens jou?

"Als je in loondienst werkt dan heb je een aantal zekerheden en voordelen. Denk aan het automatisch opbouwen van pensioen, het krijgen van een opleiding, etc. Ook als je ziek bent is er minder risico, dan word je gewoon doorbetaald. Als zzp'er krijg je dan niets, tenzij je goed verzekerd bent. Als je ondernemer bent is het dus heel belangrijk dat je genoeg reserves hebt voor als het een keer minder goed gaat."

Zijn er ook nadelen aan het werken in loondienst?

"Als zzp’er heb je wel meer vrijheid. Je kunt je eigen tijd indelen, je eigen koers uitzetten en jouw visie bepalen. Maar in mijn huidige baan ervaar ik dan niet als zodanig omdat ik een leuke zelfstandige functie heb."

Wie is je grote voorbeeld en waarom?

"Mijn grote voorbeeld is Oprah Winfrey. Iemand die haar leven in eigen hand heeft genomen en heel veel voor elkaar heeft gekregen. Mijn favoriete Quote is ook van haar."

Hoe hou je jezelf gezond/ in balans?

"Nu ik meer thuis werk ben ik er wel steeds meer mee bezig. Ik sport regelmatig en ik eet gezond. Het ligt op de loer om tijdens het thuiswerken langer door te gaan of om nog even mijn mail te checken op mijn telefoon als ik niet aan het werk ben. Dat probeer ik wel in de gaten te houden. Het is niet goed om altijd maar “aan” te staan."

Hoe ziet de gemiddelde kledingstijl eruit bij jullie op kantoor?

"Er zijn eigenlijk twee stromingen. De mensen met klantencontacten zien er altijd netjes uit. Denk aan een jasje, een shirt en een nette broek. Dat kan ook een spijkerbroek zijn. De werknemers die vooral intern zijn, zien er meestal gewoon casual en hip uit. Zoals ze thuis ook doen. Als we een event hebben dan kleden we ons allemaal formeler. Een pak voor heren of een zakelijke jurk voor dames."

Wat adviseer jij jonge ondernemers aan te doen die naar een belangrijke afspraak gaan?

"Draag wat bij je past, je bent wie je bent. Maar zorg wel dat je er verzorgd uitziet. Je hebt maar een kans om een goede eerste indruk achter te laten."

Welke site, video, boek, podcast, webinar of blog raad je aan aan jongeren?

"We hebben een KVK Youtube kanaal Beyond Business. Daar staan video’s op speciaal voor jonge ondernemers. Op het kanaal staan interviews met andere ondernemers (jong&oud), challenges die te maken hebben met ondernemen en filmpjes met tips hoe je ondernemen het best kunt aanpakken."

Nick VinkRedacteur @ YoungPWR