Youngpwr

Interview: Dominique over haar studie Verpleegkunde in Amsterdam

 4 minuten lezen

In dit interview vertelt Dominique (20) over haar studie verpleegkunde, maar ook over op kamers gaan in Amsterdam en haar studievereniging Venae waar ze bestuurslid is.

Wie ben je?

“Ik ben Dominique Bijman, 20 jaar oud en ik studeer HBO Verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik zit momenteel in mijn tweede jaar.”

Wat houdt deze studie in?

“Je wordt opgeleid tot HBO-verpleegkundige. Je leert het menselijk lichaam tot in detail kennen, zorg verlenen en onderzoek doen.”

Waarom heb je jouw studie gekozen?

“Ik wilde vanaf jongs af aan huisarts of kinderarts worden. Na mijn VWO werd ik niet aangenomen voor geneeskunde en heb ik expres voor verpleegkunde gekozen omdat ik graag met mensen wil werken. Andere universitaire studies richtten zich voornamelijk op onderzoek. Ik vind studeren heel leuk, maar vind het nog leuker om mijn kennis direct te kunnen toepassen en in contact te zijn met mensen.”

Hoe heb je je studie gekozen?

“Door eerst veel naar het studieaanbod te kijken op internet. Daarna heb ik de opendagen van verschillende studies bezocht op meerdere locaties. Daarna heb ik bij drie studies een dagje proefgestudeerd en me verder verdiept in de vereisten.”

Waar heb je naar gekeken/op gelet?

“Ik heb zelf extra gelet op het aanbod van speciale trajecten en honours mogelijkheden. Verder proefde ik op open dagen de sfeer binnen de hogescholen en universiteiten. Voor mij vielen de VU en InHolland hierdoor bijvoorbeeld af.”

Heb je tips voor het kiezen van een studie?

“Goed de praktische zaken uitzoeken. Wil je thuis blijven wonen of niet? En wat is dan handig? Wat vind jij belangrijk bij een school? En welke scholen bieden dat?”

Welke vooropleiding heb je ervoor nodig om deze studie te gaan doen?

“Havo of MBO4. Biologie is niet verplicht, maar wel aan te raden.”

Wat vind je het leukste aan deze studie? En wat het minst leuk?

“Het leukste vind ik dat je ontzettend veel met deze studie kan doen en we over van alles en nog wat leren. Ik vind het ook een leuke en leerzame mix tussen praktijk en theorie. Het minst leuke vind ik de locatie van het schoolgebouw. Het Nicolaes Tulphuis ligt namelijk naast het AMC in Holendrecht, dus ver buiten het centrum.”

Krijg je alleen les op school of ook in de praktijk?

‘Zeker ook in de praktijk! We hebben op school lessen over verpleegtechnische vaardigheden en daarnaast hebben we in elk jaar een praktijkstage.”

In welk jaar moet je stagelopen?

“In alle vier de jaren! In het eerste en tweede jaar 10 weken, in het derde jaar 20 weken en in het vierde jaar 30 weken. In de eerste drie jaar loop je stage in alle drie de werkvelden: kortdurende zorg, langdurende zorg en geestelijke gezondheidszorg. In het laatste jaar mag je een voorkeur aangeven voor een van deze werkvelden.”

Kun je ook specialisaties volgen?

“Ja. Er zijn erg veel verschillende verpleegkundige specialisaties. Sommige masters/specialisatie vereisen twee jaar werkervaring als basis verpleegkundige. Ik denk zelf dat ik mij wil gaan specialiseren in kinderverpleegkunde of intensieve zorg, maar gelukkig heb ik nog twee jaar om dat verder uit te zoeken.”

Wat voor soort baan kun je doen met deze opleiding?

“Je kunt aan de slag als regie-verpleegkundige in allerlei werkvelden. Ook kun je je verder specialiseren of je bijvoorbeeld meer richten op onderzoek of voorlichting.”

Waarom heb jij voor een opleiding in Amsterdam gekozen?

“De studie verpleegkunde wordt op veel plekken aangeboden. De hogeschool in Alkmaar was voor mij dichter bij huis geweest. De grote en diverse stad Amsterdam trok mij echter meer. Meer uitdaging en meer te bieden. Ook biedt de HvA trajecten en honours aan die andere hogescholen niet hebben. Ik volg momenteel zo ook het bijvakprogramma van geneeskunde aan de UvA.”

Zijn er nog meer universiteiten/ hogescholen die deze studie aanbieden?

“Ja, ontzettend veel. Op veel verschillende locaties ook. Ik heb zelf ook gekeken naar Alkmaar, Leiden, Utrecht en InHolland in Amsterdam.”

Is de opleiding wat je ervan had verwacht?

“Gelukkig wel! Het is minstens even leuk als dat ik gehoopt had. De stof is goed te behappen en ik merk dat ik lekker op mijn plek zit. Ik hoef niet op mijn tenen te lopen en houd genoeg tijd over voor allerlei andere interesses en bezigheden.”

Ben jij op kamers gaan wonen voor je studie? Waarom wel/niet?

“In het eerste jaar bewust nog niet. Ik moest ongeveer 1,5 uur reizen naar school en vond dat niet heel vervelend. Het is ook gewoon ontzettend duur om op kamers te gaan. Ik heb een hele fijne kamer thuis en een superleuk gezin, dus ik had geen haast. In dit tweede jaar wilde ik wel op kamers om mijn horizon te verbreden maar gooide corona roet in het eten. Nu, halverwege het tweede jaar, ga ik toch op kamers volgende maand. Ik heb namelijk te horen gekregen dat ik in mijn derde en vierde jaar zal stagelopen in Amsterdam. Op vroege/late tijden is de aansluiting naar mijn thuisdorpje niet zo goed dus daarom wil ik er zeker van zijn een kamer te hebben in Amsterdam volgend jaar. Na de coronacrisis verwacht ik dat de vraag naar kamers insane hoog zal zijn, dus dat wil ik graag voor zijn.”

Hoe heb jij jouw kamer gevonden?

“Via veel Facebookgroepen, contacten, inschrijvingen bij verschillende organisaties en websites. Uiteindelijk kreeg ik een leuke tip van iemand van de middelbare school en heb ik me ingeschreven bij een studentenhuisvestingorganisatie. Met super veel geluk kreeg ik toen binnen drie dagen een kamer aangeboden.”

Waar moet je op letten bij het op kamers gaan?

“Ik merkte zelf dat het continu rondstruinen op internet mijn eisen een beetje liet vervagen. Ik zat op een gegeven moment bij een online hospiteeravond voor een kamer waarvan ik op dat moment besefte dat ik het helemaal niet eens wilde. Mijn tip is dus: blijf zoeken naar het pareltje tussen alle matige of mega dure kamers. Uiteindelijk moet het jouw thuis worden. Dus settel niet voor belachelijke huurprijzen, stomme huisgenootjes of onveilige locaties als dat niet is wat je echt wilt. Laat je niet gek maken!”

Hebben jullie een studentenvereniging en kun je daar meer over vertellen?

“Ik zit niet bij een studentenvereniging maar wel bij een erg leuke studievereniging. De faculteit gezondheid van de HvA heeft een gedeelde studievereniging genaamd Venae. Dit is een vereniging voor alle ergotherapie, fysiotherapie, oefentherapie en verpleegkunde studenten aan de HvA en heeft een verenigingsruimte in het schoolgebouw met een eigen tap. Echt ideaal! We organiseren gala’s, feesten, lezingen, borrels, cursussen en nog veel meer. Ook in coronatijd! Ik ben momenteel secretaris van het bestuur van SV Venae en vind het heel leuk. Het is echt een aanrader om bij een studievereniging te gaan als je meer uit jouw studietijd wilt halen maar niet gebonden wilt zijn aan verplichtingen.”

Meer weten over deze studie? Check hier de site van de Hogeschool van Amsterdam.

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR