Youngpwr

Interview: Carlijn over de PABO studie in Utrecht

 3 minuten lezen

Carlijn (20) studeert aan de PABO op de Marnix Academie in Utrecht. Benieuwd naar deze studie? Lees dan snel verder!

Wie ben je?

"Mijn naam is Carlijn de Leede, ik ben 20 jaar oud en ik zit in het tweede jaar van de PABO op de Marnix Academie in Utrecht."

Wat houdt deze studie in?

"De PABO is een lerarenopleiding voor het basisonderwijs. Het is een HBO studie, die dus 4 jaar duurt. De studie bestaat uit een goede balans tussen praktijk en theorie. Je begint na 5 weken studie al met één dag per week stage lopen en zo nu en dan heb je een stageweek, maar je verdiept je ook zeker in veel theorie."

Heb je tips voor het kiezen van een studie?

"Begin op tijd met het rondkijken bij verschillende studies, zodat je ook genoeg tijd hebt om na te denken over wat je wilt. Maar maak je er niet te druk om en ga lekker op je gevoel af."

Voordat je ging studeren heb je twee tussenjaren gehad. Wat heb je allemaal gedaan in deze periode en waarom?

"Toen ik klaar was met de havo was ik 16 jaar en had ik nog geen idee wat ik wilde studeren. Wel was ik er al snel over uit dat ik wilde gaan reizen en zelfstandiger wilde worden. Ik heb in mijn eindexamenjaar besloten dat ik een jaar op exchange naar Amerika wilde, dus dat is wat ik in mijn eerste tussenjaar heb gedaan. In mijn tweede tussenjaar heb ik eigenlijk non-stop gewerkt in de horeca en stiekem ook heel erg van het studentenleven genoten."

Wist je na dit Exchange Year beter wat je wilde gaan studeren?

"Eigenlijk wist ik na mijn Exchange Year nog steeds niet wat ik wilde studeren. Dat is onder andere ook de reden dat ik nog een tussenjaar heb genomen, zodat ik naar open dagen kon gaan en kon ontdekken wat ik wilde."

Heb je de juiste studiekeuze gemaakt?

"Op dit moment denk ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik vind het praktijk deel mega leuk en het lesgeven bevalt me ook meer dan ik had verwacht. Desondanks denk ik dat ik altijd zal blijven twijfelen, welke keuze ik ook had gemaakt. Ik weet bijvoorbeeld niet of ik mezelf over 20 jaar nog steeds voor de klas zie staan, maar dat zie ik dan wel weer."

In welk jaar moet je stage lopen?

"Ik ben begonnen met stage lopen na 5 weken studie. Dit was één dag in de week met zo nu en dan een stageweek. Op dit moment loop ik twee dagen per week stage en dit zal in de loop van de studie alleen maar meer worden."

Carlijn in de klas stage.jpeg

Kun je ook specialisaties volgen?

"De Marnix Academie biedt specialisaties in muziek, bewegingsonderwijs en de gezonde school. Verder bieden ze ook een optie om stage te lopen in het buitenland voor een wat langere periode."

Waarom heb jij voor de opleiding in Utrecht gekozen?

"Ik ben geboren en getogen in Utrecht en wilde eigenlijk niet weg uit deze stad. De Marnix staat goed aangeschreven, dus eigenlijk kwam dit voor mij heel gunstig uit."

Ben je bij een studentenvereniging gegaan?

"Op dit moment zit ik niet bij een studentenvereniging. Eigenlijk lijkt dit me wel heel leuk, maar vanwege Corona en de kleine studieachterstand die ik heb opgelopen twijfel ik hier nog een beetje over."

Ben jij op kamers gaan wonen voor je studie?

"Ik woon nu ongeveer een maand in een studentenhuis met 5 andere meiden. Ondanks dat ik al in Utrecht woonde merkte ik dat het voor mij tijd was om lekker op mezelf te gaan. Ik ben gaan rondkijken in Facebookgroepen en heb wat mailtjes naar verschillende huizen gestuurd. Uiteindelijk werd ik uitgenodigd voor een hospiteeravond in het huis waar ik nu woon en ben ik uitgekozen!"

Wat kost een kamer gemiddeld bij jullie per maand?

"De kamer waar ik in zit is erg klein en daarom betaal ik maar 250 euro. Dit is redelijk goedkoop voor een kamer in Utrecht, maar ik ken ook genoeg mensen die het dubbele of nog meer dan dit betalen."

Waar moet je op letten bij het op kamers gaan?

"Ik denk dat het vooral belangrijk is om te kijken naar het ‘soort’ huis waar je voor hospiteert. Als je zelf niet zo’n feestbeest bent is het niet handig om in een groot studentenhuis te gaan wonen waar er veel wordt gedronken. Verder is het belangrijk om eerlijk naar jezelf toe te zijn over de mensen in het huis. Als je bij de hospiteeravond merkt dat je de mensen toch niet zo leuk vindt als je had gehoopt, zeg dan ook geen ja als ze jou wel uitkiezen puur omdat je een kamer nodig hebt."

Meer weten over de PABO? Check de website van Marnix Academie.

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR