Youngpwr

Studeren gaat beter met de Pomodoro Techniek.

 3 minuten lezen

Misschien heb je er weleens van gehoord; de beroemde Pomodoro Techniek die ingezet kan worden bij het indelen van je tijd, en dus ook bij het studeren of werken. In deze blog leggen we je uit hoe je techniek toepast om een zo efficiënt mogelijk te werk te gaan!

Time-management.

De Pomodoro Techniek is een manier om je tijd in te delen. De techniek is gebaseerd op het principe dat je werkt of studeert in blokken (“pomodoro’s”) van 25 minuten, waarna je 5 minuten pauze neemt. Deze tijdsblokken houdt je bij met een kookwekker. Dit heeft als resultaat dat je gemotiveerd blijft maar niet overwerkt raakt.

Stap 1: Voorbereiding.

Voor het uitvoeren van deze techniek is het van belang dat je gedurende de blokken niet afgeleid wordt. Daarom bereid je tijdens de eerste stap je werk voor. Dit houdt in dat je heel precies bepaalt waar je aan gaat werken of bijvoorbeeld welk hoofdstuk je gaat studeren, en je legt je benodigde spullen klaar. Zodat je tijdens de eerste “pomodoro” gelijk kan beginnen en niet meer hoeft te bedenken wat je gaat doen.

Stap 2: De eerste pomodoro (25 minuten).

Vervolgens stel je je kookwekker (of de wekker op je telefoon) in op 25 minuten, en je gaat gedurende deze tijd aan de taak die je voor jezelf bedacht hebt. Zorg ervoor dat je je hierop focust en niet afgeleid raakt. Lees voor tips over afleidingen tijdens het werken of studeren onze blog Hoe stop je met uitstelgedrag?

Stap 3: Pauze (5 minuten).

Nadat je 25 minuten onafgebroken hebt gewerkt neem je 5 minuten pauze. Dat is net lang genoeg om even je gedachten te verzetten, maar niet zo lang dat je daarna niet meer aan het werk kan.

Stap 4: Tweede pomodoro (25 minuten).

Na de pauze ga je door met de tweede pomodoro. Dit herhaal je steeds opnieuw voor zo lang als je wilt, of zo net zo lang tot je je werk af hebt.

Na de vierde pomodoro.

Na iedere vierde pomodoro neem je langer pauze, ergens tussen de 15 en de 30 minuten. Je kan zelf het beste bedenken wat je de fijnste tijdsduur vindt voor zo’n langere pauze zodat je wel bijvoorbeeld een rondje kan lopen (buiten is het beste), maar niet helemaal uit je ritme raakt.

Wist je dat…

De Pomodoro Techniek is uitgevonden door Francesco Cirillo? Hij gebruikte hiervoor een kookwekker in de vorm van een tomaat. Pomodoro betekent tomaat in het Italiaans, daar komt de naam van de techniek vandaan!

Nikki SilvisRedacteur @ YoungPWR