Youngpwr

Hoe zorg ik dat ze mij kiezen als ik solliciteer?

 3 minuten lezen

Soms is het lastig om jouw droombaan snel te vinden. Er is veel aanbod. Hoe kun je jezelf onderscheiden? Er zijn een aantal dingen die je kans op het vinden van een leuke baan na jouw opleiding vergroten. Daarnaast krijg je door dit te doen ook nog eens beter inzicht in wat je nu écht wilt doen.

1. Erachter komen waar je interesses liggen

Weten wat voor soort werk je wilt doen is een belangrijke eerste stap voor het vinden van een baan en het kiezen van de juiste opleiding. Als je een gerichte mbo of hbo opleiding hebt gedaan weet je waarschijnlijk al beter in welk vakgebied je wilt werken. Als je van de middelbare school afkomt meestal nog niet. Heb jij nog geen idee in wat je wilt gaan doen? Er zijn verschillende (gratis) interessetesten te vinden op het internet, zoals deze van Studiekeuze123.

2. Doorleren

Doe je mbo? Dan kun je doorstromen naar het hbo en als je wilt daarna naar de universiteit. Doe je vwo? Dan kan je zowel naar het hbo als naar de universiteit. Doorleren is een goed idee als je nog niet precies weet wat voor werk je wilt doen. Of als je voor jouw droombaan een bepaalde opleiding nodig is. Natuurlijk is doorleren (en als kan in combinatie met een leuke bijbaan) ook goed voor het opbouwen van jouw cv.

Je kunt in plaats van een volledige vervolgopleiding ook kiezen voor kortere leerprogramma’s zoals extra vakken, masterclasses en zomercursussen.

Je kans op een goede baan is niet alleen afhankelijk van een goede (vervolg)opleiding. Het heeft ook alles te maken met de juiste werkervaring, een goede cv en netwerken.

3. Een leerzame bijbaan vinden of leuke opdrachten doen

Je denkt misschien dat een bijbaan in bijvoorbeeld de horeca niet nuttig is als je later in een heel ander vakgebied wil gaan werken, maar bij elke baan leer je nieuwe dingen en ontmoet je nieuwe mensen. Wie weet ontmoet je iemand die je, bijvoorbeeld via-via, kan verbinden met iemand anders die je aan een goede baan kan helpen. Een groot netwerk opbouwen is belangrijk.

4. Stagelopen

Grote kans dat je dit voor je opleiding al eens hebt moeten doen, maar ook in je eigen tijd is dit een goed idee. Niet alleen is het leuk om mee te kunnen kijken in het vakgebied van jouw voorkeur, ook leer je er veel van en maak je connecties waar je later bij het zoeken van een baan veel aan hebt.

5. Vrijwilligerswerk

Voor vrijwilligerswerk geldt hetzelfde; je ontmoet nieuwe mensen en leert dingen die misschien wel van toepassing zijn op je nieuwe baan.

6. Mensen met jouw droombaan ondervragen

Tot slot kun je mensen die jouw ultieme droombaan hebben contacten en vragen wat zij gedaan hebben om die baan te krijgen. Of de interviews op Younpgwr.nl lezen. Zo weet je precies wat je allemaal moet doen om later net z’n leuke baan te krijgen.

Heb jij vragen over bepaalde functies? Laat het ons weten! Dan gaat Youngpwr op zoek naar mensen die dit werk doen voor een interview.
Nikki SilvisRedacteur @ YoungPWR