Youngpwr

Tentamens efficiënter leren voor studie

 2 minuten lezen

Als student herken je het vast wel: te laat begonnen met leren, slecht voorbereid zijn, of de stof helemaal niet zo goed begrijpen voor het tentamen. YoungPWR geeft jou 7 tips over hoe je efficiënt leert voor jouw tentamens.

Overzicht is key

Lees in de beginperiode van het vak de modulehandleiding door zodat je weet wat jou te wachten staat. Maak een planning zodat je overzicht creëert. Schrijf de lestijden, de thema’s die per week worden behandeld, en eventuele huiswerkopdrachten op. Plan na hoorcolleges altijd een half uurtje extra in om jouw aantekeningen aan te vullen en overzichtelijk te maken. Zo heb je weken later al gelijk overzichtelijke aantekeningen die je kunt gebruiken voor je samenvatting.

Routine

Vul de planning aan met je sociale activiteiten, werk, sport enzovoorts voor nóg meer overzicht. Zo heb je gelijk een wekelijkse routine. Wanneer je vaste dagen gebruikt om te studeren, zul je merken dat het makkelijker is om jezelf er tot toe te zetten. Pas het moment van studeren ook aan op je bioritme: zo gebruik je je energie nuttig voor het studeren.

Samenvatten

Vaak volgt er na het hoorcollege een presentatie die online te vinden is (zo niet, vraag het aan je docent!). Zorg dat je de presentatie begrijpt en maak een samenvatting van de belangrijkste informatie. Zet de informatie per college of per week in een bestand. Onthoud jij alles beter via visualisatie? Voeg dan afbeeldingen of linkjes naar een video toe die in het college werden gebruikt of zoek eventueel zelf naar extra beeldmateriaal.

Samen studeren

Spreek af om met klasgenoten te studeren. Niet alleen motiveer je elkaar om daadwerkelijk te studeren, maar kun je elkaar ook stof uitleggen of elkaar overhoren. Wordt het te gezellig? Kies dan voor een stilteruimte op school of zet een timer waarbij je niet mag praten.

Bibliotheek

De ene student studeert liever in een café met veel achtergrondgeluiden, de ander liever in doodse stilte. Een tussenweg: ga naar een lokale bibliotheek. In grote bibliotheken heb je ook nog de optie tussen stilteruimtes, openbare ruimtes en studieplekken. Pas jouw plek aan op je behoeften op dat moment.

Korte pauzes

Neem tijdens het leren liever een aantal korte pauzes dan één lange pauze. Een techniek die jou hierbij kan helpen is de Pomodoro techniek, link je kunt ook een app gebruiken zoals Forest link.

Doelen stellen

Stel (kleine) doelen op per week of maak een to do list per dag. Spreek met jezelf een globale eindtijd af en geef jezelf een beloning na het studeren. Wees ook niet te streng voor jezelf! Het is ook oké als het studeren even niet lukt.

Good luck!

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR