Youngpwr

Interview: Dominique over haar Exchange Year

 4 minuten lezen

Voordat Carlijn (20) begon met haar studie heeft ze een Exchange Year gedaan in Amerika. Benieuwd naar haar ervaring? Lees dan snel verder!

Wie ben je?

"Mijn naam is Carlijn de Leede, ik ben 20 jaar oud en ik zit in het tweede jaar van de PABO op de Marnix Academie in Utrecht."

Voordat je ging studeren heb je twee tussenjaren gehad. Wat heb je allemaal gedaan in deze periode?

"Toen ik klaar was met de havo was ik 16 jaar en had ik nog geen idee wat ik wilde studeren. Wel was ik er al snel over uit dat ik wilde gaan reizen en zelfstandiger wilde worden. Ik heb in mijn eindexamenjaar besloten dat ik een jaar op exchange naar Amerika wilde, dus dat is wat ik in mijn eerste tussenjaar heb gedaan. In mijn tweede tussenjaar heb ik eigenlijk non-stop gewerkt in de horeca en stiekem ook heel erg van het studentenleven genoten."

Voor welke organisatie heb je gekozen voor je exchange en waarom?

"Nadat ik het besluit had genomen om naar Amerika te gaan ben ik rond gaan kijken naar verschillende organisaties die deze reizen aanbieden. Via een kennis kwam ik bij EF (Education First) terecht en na een informatieavond was ik erg te spreken over deze organisatie. Ik kreeg meteen een warm welkom en alles kwam erg netjes en goed geregeld over."

Hoe verliep de aanmeldprocedure van je Exchange Year?

"Na mijn aanmelding kreeg ik een overload aan informatie op me af. Je moet namelijk een heel dossier over jezelf schrijven, zodat EF op zoek kan gaan naar het best passende gastgezin. Dit is heel veel, maar wel heel leuk werk om te doen. Ook ben ik naar verschillende informatie- en workshopdagen geweest, waar je andere uitwisselingsstudenten uit Nederland leert kennen. Behalve het dossier voor je gastgezin moet je natuurlijk ook een Visum en andere belangrijke documenten regelen, maar hier helpt EF je gelukkig goed bij. Eenmaal aangekomen in Amerika ging ik eerst met andere studenten naar New York en daarna vloog ik door naar mijn gastgezin vlakbij Seattle. Dit was allemaal super spannend, maar ook zo bijzonder om mee te maken. In het begin was het natuurlijk wennen bij mijn gastgezin, maar na een paar weken voelde ik me er helemaal thuis."

Hoe was de band met je gastgezin? Heb je nu nog contact met ze?

“Op het begin was het best wel wennen bij mijn gastgezin omdat het twee oudere mensen waren. Maar zij zorgden er wel voor dat ik me snel thuis voelde. Ze hadden een hele grote familie die ik op alle feestdagen zag en waarmee we veel samen deden, dus dat was heel gezellig. Mijn gastmoeder is inmiddels overleden, maar ik heb zo nu en dan nog contact met mijn gastvader en de kleinkinderen. De rest van de familie spreek ik via sociale media.”

Wat is de leukste herinnering aan je avontuur in Amerika?

"Ik vind het te moeilijk om maar één herinnering te kiezen, maar de High School in zijn geheel is toch wel een hele bijzondere ervaring. School in Amerika is gewoon niet te vergelijken met die in Nederland. Het niveau daar ligt vaak wel wat lager dan hier, maar de school spirit is mega hoog. Mijn school had bijna elke denkbare sport te bieden en bij elke wedstrijd zaten de tribunes vol met leerlingen in school merchandise. De leukste avonden waren dan ook de American Football wedstrijden, waarbij de cheerleaders dansend aan de zijlijn stonden en de leerlingen luidkeels meezongen met yells."

carlijn footballgame

Zijn de High Schools die je in films ziet ook echt hetzelfde?

“Van te voren werd gewaarschuwd dat je niet te veel moet verwachten dat de scholen hetzelfde zijn als in de films, maar eigenlijk zag ik best veel vergelijkingen. Er werd natuurlijk niet gezongen zoals in High School Musical, maar de kantine, kluisjes en de schoolspirit waren echt wel hetzelfde als in de films. Iedereen liep in schoolkleding en moedigde elkaar aan tijdens sportwedstrijden. Ook had je groepjes met cheerleaders, basketballers, enzovoorts.”

Waren er nog andere exchange studenten op jouw High School? Is er een limiet?

“Mijn school nam maximaal twee studenten per organisatie aan, dus ik was er met een andere jongen namens EF. Verder waren er nog zes anderen, allemaal uit andere landen. Hierdoor heb ik nu contact met studenten uit Spanje, Duitsland, Denemarken etc.”

Wat vond je het minst leuk aan het Exchange Year?

"Het minst leuke is toch wel het missen van je familie en vrienden. Ik heb niet veel last gehad van heimwee, maar rondom de feestdagen had ik het soms wel even lastig. Verder miste ik mijn fiets enorm. Alles in Amerika gebeurt met de auto en bij mij in de buurt fietste er letterlijk niemand."

Mogen vrienden en familie op bezoek komen?

“Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze heel lang blijven, maar ze mogen zeker op bezoek komen. Zo kwam een vriendinnetje langs voor een paar dagen en zijn mijn ouders op bezoek geweest. Je moet dit natuurlijk wel eerst overleggen met je gastgezin. Ook is het niet de bedoeling dat je terug naar Nederland gaat (tenzij er iets ergs gebeurt zoals een overlijden) omdat de kans dan heel groot is dat je heimwee krijgt en niet meer terug naar Amerika wil.”

Wat heb je geleerd van het Exchange Year?

"Na mijn Exchange Year besefte ik al snel dat ik het nuchtere Nederland nooit zou willen verlaten. Ik ben er ook achter gekomen dat ik nooit zou willen stoppen met reizen en het ontdekken van nieuwe culturen, maar ik weet zeker dat Nederland altijd mijn basis zal blijven. Verder heb ik ook geleerd om soms maar gewoon ja te zeggen, ook al vind je iets eng. Ik heb zoveel nieuwe mensen en dingen leren kennen door soms maar gewoon iets te doen waar je eigenlijk tegenop kijkt of wat je in eerste instantie niet zou durven."

Interesse in een Exchange Year? Check de website van EF of de Buitenlandbeurs!

Yasha TanRedacteur @ YoungPWR