Vragen & antwoorden

En is er iets dat hier niet tussen staat? Start dan de chat via het icoontje rechtsonder in de hoek.

1. Vanaf welke leeftijd mag een jonge ondernemer werken?

Jongeren van 13 jaar kunnen starten werken of ondernemen tegen betaling! Er gelden wel regels over wat wel en niet mag. Hoe ouder, hoe meer er mogelijk is. Meer informatie hierover vind je op de site van de Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jongeren-en-werk/vraag-en-antwoord

2. Hoeveel kan een Youngpwr per uur verdienen? Wat kost een Youngpwr per uur?

Het uurtarief van de Youngpwr wordt bepaald door leeftijd, ervaring en de vraag en aanbod. Hoe meer ervaring, hoe hoger het uurtarief. Hoe minder aanbod, hoe meer vraag, hoe hoger het uurtarief. Desalniettemin zal een Youngpwr waarschijnlijk altijd voordelig zijn. Voor de opdrachtgever een financieel voordeel, voor de Youngpwr flexibel en makkelijker geld verdienen. Meer informatie hierover op de site van het Nibud.
https://www.nibud.nl/consumenten/bijbaantjes/

3. Hoeveel mag een jonge ondernemer bijverdienen?

Bijverdienenen kinderbijslag
Thuiswonende jonge ondernemers <16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen. Ben je 16 of 17 mag je maximaal €1284,- netto per kwartaal verdienen. In de maanden juni, juli en augustus mag je €1.319 extra verdienen. Verdien je meer dan wordt de kinderbijslag minder.  

Bijverdienen en studiefinanciering
Heb je studiefinanciering en ben je mbo-student van 18 jaar of ouder of ben je hbo/wo-student in het oude stelsel, dan mag je maximaal € 14.455,- verdienen. Verdien je meer, dan moet je het bedrag boven de grens terugbetalen. Als je de grens bereikt kan het slim zijn om (tijdelijk) je studiefinanciering stop te zetten. Onder het nieuwe stelsel voor hbo en universiteit is er geen bijverdiengrens meer. Meer informatie: https://www.nibud.nl/consumenten/bijbaantjes/

4. Hoe weet ik of de Youngpwr (jonge ondernemer) of opdrachtgever betrouwbaar is?

Youngpwr zoekt naar lokale hulp. Dat is dicht bij huis en dus vertrouwd. Wij beschrijven in onze algemene voorwaarden de regels over het gebruik van Youngpwr. Als je als jongere twijfelt over de betrouwbaarheid van de opdrachtgever, vraag dan of er een volwassene mee gaat bij de eerste afspraak. Als er twijfel is over de jonge ondernemer, kan je bij het maken van de afspraak vragen naar contact met de ouders/verzorgers.

5. Moet je officieel zelfstandig zijn om via Youngpwr te werken?

Nee, dat hoeft niet. Het mag natuurlijk wel. Als je rekening houdt met de maximale inkomsten kun je ook zonder officieel zelfstandig te zijn geld verdienen via het doen van klussen.

6. Vanaf welke leeftijd kan een jonge ondernemer officieel zelfstandig worden en een KvK-nummer aanvragen?

Er is geen minimumleeftijd om een eigen bedrijf te starten. Onder de 18 jaar gelden er wel andere regels. Zo heb je toestemming van je ouders/verzorgers nodig om je als zelfstandige aan te kunnen melden. Als je ondernemer wordt krijgen je ouders gewoon kinderbijslag (kijk wel naar de regels zoals hierboven beschreven: als je 16 of 17 bent en je verdient te veel, dan worden je ouders op kinderbijslag gekort). Als jonge ondernemer doe je zelf aangifte voor de inkomstenbelasting. Je betaalt belasting in Box 1. Jouw opgebouwde ondernemingsvermogen gaat, zolang je minderjarig bent en een eenmanszaak hebt, mee in Box 3 voor de belastingaangifte van je ouders/verzorgers. Over het inkomen uit je onderneming moet je een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet betalen. Meer informatie en tips van de Kamer van Koophandel: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten-of-overnemen/starten-onder-de-18/

7. Wat kost deelname aan Youngpwr?

Het gebruik van Youngpwr is voor jonge ondernemers en opdrachtgevers voorlopig gratis. Daarom zijn wij hard op zoek naar sponsors om Youngpwr te lanceren in heel Nederland. Als Youngpwr landelijk succesvol gelanceerd is, zal er wellicht een klein bedrag per maand gevraagd worden aan de opdrachtgevers om Youngpwr te helpen jongeren te laten ondernemen.

8. Wat doen jullie met mijn gegevens?

Wij vragen alle gegevens die we nodig hebben om een match te maken tussen jou en een opdrachtgever. Uiteraard zullen we deze volgens de privacywetgeving behandelen. Zie ook ons privacy statement.

9. Wie is aansprakelijk als er iets fout gaat?

We hopen natuurlijk dat alles goed verloopt. Maar wat als het fout gaat? Youngpwr is een platform dat de connectie maakt tussen de opdrachtgever en de jonge ondernemer. Het gebruik van het platform is op eigen risico. Youngpwr kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade bij de opdrachtgever of bij de jonge ondernemer door het doen van de opdracht. Het is verstandig om als opdrachtgever en jonge ondernemer te checken of je een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt.

Heb je nog meervragen?
Laat het ons weten: info@youngpwr.nl