Youngpwr

Zo maak je een succes van je stage.

 2 minuten lezen

Een stage kan ontzettend leerzaam zijn. In deze blog vertellen we je hoe je het meeste uit je stage haalt, zodat je er een mooie basis hebt voor de rest van je carrière.

Je hebt een stage gevonden (tijdens je studie of daarbuiten) die past bij wat je later wilt gaan doen. Nergens leer je zoveel in en over de praktijk dan tijdens je stage, dus haal er alles uit!

Heb je moeite met het vinden van een stage? Check dan onze blog Hoe vind je een leuke stage?

Verdiep je in je stageplek

Het is altijd handig als je van tevoren goed weet waar je precies gaat stagelopen. Lees alles over het bedrijf en wat ze precies van hun stagiaires verwachten. Kun je niet alles vinden? Schrijf je vragen op voor je gesprek. Zo ben je goed voorbereid.

Bedenk voor jezelf wat je precies wil leren

Voordat je begint met je stage is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat je eruit wil halen. Waar wil je na je stage beter in zijn. Mocht je al meer weten over wat de stage precies inhoudt, denk dan na wat voor soort taken je zou willen doen. Bespreek dit ook met je stagebegeleider, zodat die daar rekening mee kan houden. Zo voorkom je dat je alleen simpele klusjes mag doen waar je niet veel van leert. Streef naar een mooie combinatie. Klussen die “simpel” zijn, maar voor het bedrijf gewoon ook gedaan moeten worden én leerzame klussen binnen project. Zo help jij het bedrijf en het bedrijf jou. Een win – win.

Wees betrouwbaar, loyaal en eerlijk

Op zich spreekt dit natuurlijk voor zich, want dit geldt ook voor je werk en school, maar het is echt superbelangrijk voor je waardering tijdens je stage. Zorg dat je op tijd komt, je werk goed doet, behulpzaam bent, soms iets meer doet dan gevraagd wordt. Met deze inzet zien de mensen waarmee je werkt echt wat ze aan je hebben. Hierdoor is de kans groot dat ze je meer kansen en grotere klussen geven.

Zeker voor een betaalde stage is het van belang te laten zien dat je hier graag bent, en niet alleen voor de studiepunten bij wijze van spreken.

“Gebruik” de mensen met wie je werkt

Stagelopen kan een goede manier zijn om een groot netwerk te creëren van mensen die in het werkveld zitten waar jij later ook in terecht wil komen. Daarnaast kan je de mensen waarbij je stageloopt bijvoorbeeld vragen wat ze hebben gedaan om daar te komen werken, en of ze tips voor je hebben. Vraag ook om feedback op je eigen werkgedrag, of zelfs een evaluatiegesprek met je begeleider.

Nikki SilvisRedacteur @ YoungPWR