Youngpwr
Body & Mind

Tips om het nieuwe jaar productief te beginnen

 2 minuten lezen

Reflecteer op het afgelopen jaar

Je kan het nieuwe jaar pas echt goed beginnen als je het afgelopen jaar gevoelsmatig goed hebt afgesloten. Een manier om dit te doen is door voor jezelf op een rijtje te krijgen (je kunt dit in je hoofd doen of het bijvoorbeeld opschrijven) wat je het afgelopen jaar bereikt hebt. Wat is er goed gegaan? Wat ging minder goed? De leuke en vervelende momenten, maar je zou ook kunnen bedenken wat de leukste films zijn die je gezien hebt of de mooiste boeken die je hebt gelezen. Zo creëer je een soort ‘samenvatting’ van het afgelopen jaar en kun je goed voorbereid door naar 2021.

Goede voornemens

Het nieuwe jaar is een mooie kans om te reflecteren over de dingen die goed gaan, en de dingen die je anders wil. Neem de tijd om hierbij stil te staan en om doelen te stellen voor het komende jaar. Voor tips voor werk gerelateerde goede voornemens; lees ons blog. Maar ook voor andere vlakken in je leven kun je natuurlijk goede voornemens maken.

Opruimen

Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd. Een goede manier om het nieuwe jaar fris te beginnen is om je huis en/of werkruimte op te ruimen en schoon te maken. Denk daarbij aan je kasten en je bureau, maar ook aan je ‘digitale ruimte’ zoals je computer en telefoon (foto’s/documenten/e-mails). Maak het overzichtelijk zodat je een opgeruimd en productief gevoel krijgt.

Praktisch plannen

Iets anders wat handig is om te doen aan het begin van het jaar, is het plannen van praktische zaken. Dit kan je doen in een fysieke planner of in je telefoon (zodat je een melding krijgt). Bijvoorbeeld wanneer je je rekeningen moet betalen, verjaardag cadeaus voor vrienden moet kopen, tandartsafspraken moet maken, etcetera. Of dingen die je herhaaldelijk op een bepaalde tijd moet doen (bijvoorbeeld je bed verschonen). Door dit aan het begin van het jaar in te plannen is de kans groot dat je deze dingen het hele jaar op tijd doet.

Gerelateerde artikelen

Leerzame activiteiten om te doen naast school
In deze blog geven we je wat ideeën voor leerzame activiteiten om te doen naast school, als je wat tijd over hebt.
Nikki Silvis
Goed presteren? Creëer een goed slaapritme.
Het hebben van een goed slaapritme is cruciaal om overdag goed te presteren, toch is het niet makkelijk om elke dag genoeg te slapen. In deze blog vertellen we je hoe je dat kan aanpakken.
Nikki Silvis
Hoe haal je het meest uit je online-school?
De meeste universiteiten en hogescholen geven momenteel hun onderwijs online, via Zoom of Teams bijvoorbeeld. In dit blog geven we je 5 tips hoe je daar het beste mee om kan gaan.
Nikki Silvis