Youngpwr

Zonder stress examen of toetsen maken

 3 minuten lezen

11 tips van Pia Crul en YoungPWR die echt werken.

Normale zenuwen horen erbij. Maar…te veel zenuwen, stress dus, zorgen voor te veel adrenaline aan waardoor je niet meer goed kunt nadenken of zelfs blokkeert. Dat wil je voorkomen. Wat helpt?

  1. Goed voor jezelf zorgen helpt om stress te voorkomen en je brein fit te houden.
  • Maak een planning met haalbare doelen. Vind je dit moeilijk, vraag hulp!
  • Ga nooit te lang door met leren in de avond
  • Leer nooit tot vlak voor je examen
  • Beweeg tussen het leren door zodat je hersenen fit blijven. Ga bijvoorbeeld even 20 minuten wandelen.
  • Vraag anderen rekenen met je te houden, zodat jij kan focussen op het leerwerk
  1. Deze is leuk! Schrijf bovenaan je kladblaadje bij elk examen of proefwerk het cijfer dat jij vindt dat je verdient. (Hoeveel weet je en/of hoe lang heb je geleerd). Kijk hier regelmatig naar tijdens het examen/proefwerk. Dat geeft je zelfvertrouwen.

  2. Maak het examen in de eerste plaats voor jezelf. Zet de mensen die je wellicht niet wilt teleurstellen even op de tweede plaats.

  3. Maak de zin af: “Ik wil echt graag slagen/overgaan want…” En hou die gedachte vast.

  4. Als je in paniek raakt denkt dat snel: fouten maken mag. Zelfs docenten maken het examen niet foutloos ;-). Het is niet direct een onvoldoende. Goed is goed genoeg. Door dit je steeds te realiseren daalt jouw adrenalinegehalte, blijf je scherp en maak je minder fouten.

  5. Kijk eerst alle vragen rustig door en probeer vast te stellen over welke onderwerpen ze gaan. Je mag de volgorde van antwoorden aanpassen. Maak eerste de vragen die weet. Ga dan verder met de wat lastigere vragen.

  6. Elke vraag staat op zichzelf. Een lastige vraag, betekent niet dat de rest ook niet gaat lukken.

  7. Elk examen of proefwerk staat op zichzelf. Een lastig examen of proefwerk betekent niet dat het volgende examen of proefwerk ook lastig is. Probeer je met die gedachte steeds weer op te laden.

  8. Als je een proefwerk of examen mag maken, dan is er dus een kans van slagen. Hoe klein of groot is niet belangrijk. Pak die kans!

  9. Je hebt in de voorbereiding van de laatste jaren al heel veel overwonnen en bewezen. Diezelfde power gebruik je nu 'gewoon' voor het laatste stukje.

  10. Stress is een combi van de meest negatieve gedachten. Maar bedenk: je bent niet je gedachten, maar je hebt ze. Je kan je gedachten zelf veranderen. Jij bent namelijk de baas over jouw gedachten. Zet jouw negatieve gedachten om in positieve.

  11. Tip van de redactie: Denk altijd positief! Stel jezelf constant voor dat je jouw diploma gaat ophalen of overgaat (zie het ook echt voor je en geloof hierin). Positieve gedachten trekken positieve gebeurtenissen aan.

  12. Met dank aan Pia Crul. Lees meer over de lefgasten methode voor meer zelfvertrouwen en motivatie: lefgasten.nl of of het videoplatform

Just do it &

heel veel succes!

Suzan SchoutenFounder @ Youngpwr

Gerelateerde artikelen

Bewegen is goed voor je brain
Hoe meer je beweegt, hoe beter je brein werkt. Minder stress en meer geluk.
Nikki Silvis