Youngpwr

Interview: Roeline over haar studie commerciële economie in Groningen

 4 minuten lezen

Roeline studeert commerciële economie in Groningen (HBO). Roeline liep in haar tweede jaar stage bij YoungPWR. Nu zit zij in haar vierde jaar en gaat zij op zoek naar haar afstudeerstage. Waarom koos zij deze studie? Wat kan je ermee? En welke tips geeft Roeline bij het maken van een keuze voor een studie en een kamer zoeken.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Roeline Schaafsma (23). Ik studeer commerciële economie. In mijn tweede jaar heb ik stage gelopen bij Youngpwr.

In welk studiejaar zit je?

Ik zit in mijn vierde jaar, dit is mijn laatste jaar.

Wat houdt deze studie in?

Commerciële economie is een marketing management studie in combinatie met communicatie en sales. Simpel gezegd leer je hoe een merk of bedrijf klanten kan vinden en behouden.

Hoe heb je jouw studie gekozen?

Ik heb een studiekeuzetest aan het Waterink Instituut gedaan. Daar kwam bedrijfskunde uit als beste keuze. Die studie had mijn interesse niet. Ik koos rechten, ook een brede studie dacht ik. Maar dat vond ik niet leuk. Veel lezen en ik vond het eigenlijk heel saai. Geen projecten in de parktijk in de eerste drie jaar, terwijl ik dat juist zo leuk vind. Uiteindelijk ben ik toch gaan zoeken in richting van bedrijfskunde. Toen ben ik uitgekomen bij HBO commerciële economie in Groningen.

Ben je naar open- of proefstudeerdagen geweest?

Ja, ik ben naar een open dag geweest en ik heb een matchingsdag gehad.

Waar heb je naar gekeken/op gelet?

Ik heb vooral op de studieboeken gelet. Tijdens een open dag maken ze een studie natuurlijk erg aantrekkelijk om zoveel mogelijk leerlingen te werven. Maar door in de studieboeken te kijken, krijg je een realistischer beeld van de daadwerkelijke inhoud van de studie. Dat moet je aanspreken.

Heb je tips voor het kiezen van een studie?

Mijn tip: Kijk goed naar de studieboeken (die moet je toch allemaal lezen, dus prettig als je ze interessant vindt). Kijk naar alle afzonderlijke vakken, niet alleen naar het grote plaatje. Als je twijfelt tussen MBO/HBO of WO kijk dan goed naar wat jezelf prettig vindt. Hou je ervan om helemaal zefstandig te werken? Kies dan voor WO. Vind je het leuk om met een team projecten in de praktijk te doen dan past een MBO of HBO opleiding denk ik beter.

Waarom ben je commerciële economie gaan studeren?

Commerciële Economie is een brede studie. Het spreekt mij aan en ik kan daar straks met het zoek naar een baan alle kanten mee op in mijn.

Welke vooropleiding heb je nodig om deze studie te gaan doen?

Je hebt een havodiploma of een mbo-diploma nodig om naar HBO commerciële economie te gaan. Als je naar de universiteit wilt (WO) dan moet je VWO hebben. Ik heb VWO gedaan, daarom kon ik het eerste jaar Rechten studeren aan de uni.

Wat vind je het leukste aan deze studie?

Het leukste is dat het erg breed is, dus dat je van veel vakgebieden iets leert. Dat maakt het ook makkelijk straks met het solliciteren. Je komt in aanmerking voor veel verschillende functies. Marketing, sales, events, communicatie, reclame en ga zo maar door.

Wat vind je het minst leuk aan de opleiding?

De accounting vakken (Bedrijfseconomie, bedrijfsadministrie) liggen me niet zo. Ik vind dat erg saai. Maar als ik ooit voor mezelf ga beginnen is dat wel heel handig om te snappen.

Hoe lang duurt deze studie?

Een Hbo-opleiding duurt 4 jaar. Je kunt daarna nog een master doen aan de universiteit als je dat zou willen.

Hoe groot is de overstap van de middelbare naar de universiteit? Wat is er veranderd?

Van de middelbare naar de universiteit gaan is een hele grote verandering. Je moet opeens alles zelf regelen en plannen. Je hebt veel meer eigen verantwoordelijkheid. Je wordt echt in het diepe gegooid. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om alle hoorcolleges te volgen. Als je dat niet doet, is het prima, maar dan is het je eigen schuld als je vervolgens je tentamens niet haalt.
Op het HBO heb je wel meer begeleiding in het eerste jaar om de overstap makkelijker te maken. Het is meer klassikaal. Je hebt dan ook makkelijker contact met studiegenoten.

Krijg je alleen les op school of ook in de praktijk?

Bij mijn opleiding is er een combinatie van les en projecten die we daadwerkelijk uitvoeren voor opdrachtgevers. Dat is echt heel leuk en leerzaam.

In welk jaar moet je stage gaan lopen?

Ja, in je tweede jaar doe je meewerkstage en in je 4de jaar afstudeerstage. Die stage moet je zelf zoeken. Ik had geluk dat ik in mijn tweede jaar bij Youngpwr kon stagelopen. Het is niet altijd makkelijk om iets te vinden. Zeker nu in de Corona tijd niet.

Kun je ook specialisaties volgen op de HBO?

Ja, na je eerste jaar kies je voor de richting marketing en sales of marketing en communicatie en in je laatste jaar volg je een minor in een zelfgekozen vakgebied.

Zou je deze studie aanraden aan mensen die twijfelen om dit te gaan studeren?

Ja, want het is heel breed, dus er is grote kans dat er vakken tussen zitten die je leuk vindt en met die basis kun je verder die kant op gaan.

Waarom heb jij voor de HBO in Groningen gekozen?

Ik vind Groningen een superleuke studenten stad. Niet te groot, overzichtelijk, iedereen kent elkaar en leuke studentenverenigingen.

Zijn er nog meer hogescholen die deze studie aanbieden? Zo ja welke?

Ja, deze studie is bijna in alle grote steden te volgen in Nederland.

Is de opleiding wat je ervan had verwacht?

Ja eigenlijk wel. Ik denk dat ik goed heb opgelet tijdens de opendagen. Mijn inschatting klopt met de werkelijkheid ;-)

Ben jij op kamers gaan wonen voor je studie?

Ja

Waarom?

Ik kom zelf uit noordwijk en ik wilde graag in Groningen studeren, dus ik moest wel op kamers gaan. En ik wilde ook wel heel graag uit huis en helemaal opgaan in het studentenleven.

Hoe heb jij jouw kamer gevonden?

Ik kwam in een studentenhuis via mijn studentenvereniging.

Wat kost een kamer bij jullie per maand?

Dat verschilt per kamer in het huis van ongeveer 400,- tot 500,- euro per maand. Dit is wel aan de prijzige kant voor Groningen, maar ons huis ligt heel centraal. Ik ben nu “huisoudste” (red: de student die het langst in huis woont), dan heb je de mooiste (en duurste ;-) kamer.

Waar moet je op letten bij het op kamer gaan?

Vooral wie je huisgenootjes worden, want die worden gewoon soort van je nieuwe familie.

Ben je bij een studentenvereniging gegaan?

Ja

Waarom?

Omdat je dan meteen heel veel nieuwe en gezellige mensen leert kennen en echt vrienden voor het leven maakt.

Wat kan je uiteindelijk voor baan vinden met deze opleiding?

De opleiding is heel breed, je kan dus ook veel verschillende banen vinden. Ik doe nu de minor eventmanagement, dus ik zou bijvoorbeeld eventmarketeer of projectmanager kunnen worden.

Wat wil jij voor baan vinden? Of wil je zelfstandig ondernemer worden?

Ik wil graag in dienst bij een leuk bedrijf. Ik zou het liefst eventmarketeer of projectmanager worden. Het organiseren van het Youngpwr netwerkevent vond ik echt super om te doen.

Roos van DuinMarketing coördinator @ YoungPWR

Gerelateerde artikelen

Interview: Wat doet een marketing manager?
YoungPWR interviewde Marjolijn Hoffmans (40). Al zes jaar is zij de marketingmanager van Donald Duck.
Suzan Schouten
Interview: Wat doet een PR en communciatiemager?
Jill Stokkermans startte in de bediening bij Grand Hotel Huis ter Duin. Nu is zij manager.
Nick Vink